prof. dr. Petra Černe Oven

Govorilne ure: Torek od 12:00 do 13:00, obvezna najava po mailu
Lokacija: Dolenjska cesta 83

Šifra raziskovalke: 34928

Petra Černe Oven je oblikovalka, učiteljica, teoretičarka in avtorica s posebnim zanimanjem za tipografijo, oblikovanje informacij in oblikovanje vizualnih komunikacij.
Prejela je nagrado za tipografsko odličnost Kluba režiserjev New Yorka (Type Directors Club of New York), je tudi prejemnica nagrade najlepša slovenska knjiga (2011, 2017, 2018) in številnih drugih nagrad. Zmagala je na natečaju za oblikovanje vizualne identitete za Unescov dogodek Ljubljana − svetovna prestolnica knjige 2010. Poleg tega je prejela več nagrad za najbolje oblikovano slovensko knjigo (2011, 2017, 2018) in nagrade Društva oblikovalcev Slovenije.

Petra Černe Oven je doktorirala na Oddelku za tipografijo in grafično komunikacijo na Univerzi v Readingu (Združeno kraljestvo) na področju zgodovine, tipografije in jezika. Postala je raziskovalka, sodelovala je s profesorjem Paulom Stiffom pri projektu »The Optimism of Modernity: Recovering Modern Reasoning in Typography« (Optimizem modernosti: Odkrivanje sodobnega utemeljevanja v tipografiji), za katerega je med drugim kurirala razstavo o britanskem umetniku in tipografu Edwardu Wrightu in uredila spremno knjigo Edward Wright: Readings, Writings (Hyphen Press, 2007).

Leta 2009 je razvila koncept za mednarodno serijo predavanj »Information Design (Informacijsko oblikovanje) 2009/2010«, ki so bila organizirana v sodelovanju s slovenskim muzejem za arhitekturo in oblikovanje in Društvom Pekinpah. Leta 2011 je sodelovala pri obsežnem raziskovalnem projektu o slovenskem oblikovalcu Miljenku Liculu, ki je dosegel vrhunec z razstavo v Narodni galeriji Slovenije v Ljubljani, za katero je uredila spremno knjigo o oblikovalcu.

Od leta 2010 se je Černe Ovnova združila s sodelavko Barbaro Predan pri urejanju zbirke z naslovom 42 (izdalo jo je društvo Pekinpah), ki vsebuje knjige na temo teorije oblikovanja. Do zdaj je v seriji izšlo 20 knjig. Knjige so vedno del večjih projektov, seminarjev, delavnic in razstav. Leta 2012 sta z Barbaro Predan razvili projekt »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju težav, ki to niso« (društvo Pekinpah in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije), ki je področje storitev in oblikovanja informacij obravnaval tako v teoretičnem kot v praktičnem smislu. Leta 2013 sta izdali znanstveno monografijo z istim naslovom. Leta 2014 sta bila Černe Ovnova in Predanova povabljeni, da prispevata k besedilu Information design: research and practice (Oblikovanje informacij: raziskave in praksa) (Routledge 2017). Istega leta sta zaključili projekt Death in Design (Smrt v oblikovanju) (različne delavnice v 4 državah, knjiga, razstava), ki preučuje prednosti in slabosti sveta brez smrti ter ponuja napotke, kako odkriti, upodobiti, razložiti, ubiti in preživeti smrt.

Petra Černe Oven je objavljala tudi strokovne in znanstvene članke v reviji Eye, Typography Papers, Baseline, 2+3D, Emzin, Typomag, HyphenOris, Likovne besede in v drugih časnikih in akademskih revijah.

Černe Ovnova je ustanovna članica in članica nadzornega sveta fundacije Brumen, vodja oddelka za informacijsko oblikovanje društva Pekinpah in soustanoviteljica znanstveno raziskovalne organizacije z imenom Institute of design (Inštitut za oblikovanje). Je slovenska predstavnica in članica upravnega odbora v globalnem mednarodnem tipografskem združenju (ATypI).

Petra Černe Oven je članica več odborov mednarodnih konferenc (International Conference on Typography & Visual Communication, Ciper, Grčija; CIDI: Mednarodna konferenca o oblikovanju informacij, Brazilija; konferenca Information+, Vancouver, Berlin; ATypI, Antwerpen, Tokio) in redna recenzentka za znanstvene revije (Revija za oblikovanje informacij/Revija za oblikovanje informacij, Raziskovalna mreža za načela in prakse oblikovanja/Raziskovalna mreža za načela in prakse oblikovanja, Revija AR). Leta 2021 je bila članica žirije Evropske nagrade za oblikovanje.

Pod okriljem različnih institucij in dogodkov v Sloveniji sta Petra Černe Oven in Barbara Predan gostili več kot trideset svetovno priznanih strokovnjakov na področju oblikovanja. Černe Ovnova redno predava na simpozijih in akademskih konferencah doma in v tujini. Predava zgodovino in teorijo oblikovanja na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je tudi prodekanka za mednarodno sodelovanje.