Alumni

Postanite član/ica Kluba alumnov ALUO!

Mreža klubov alumnov akademij in fakultet Univerze v Ljubljani, namenjena vsem študentkam in študentov zadnjih letnikov, absolventkam in absolventom ter vsem, ki so že zaključili študij na UL, domuje na spletnem portalu Alumni UL.

Vabimo vas, da se preko portala včlanite v Klub alumnov ALUO, v katerem lahko:
• ostajate v stiku s kolegicami in kolegi iz študentskih dni;
• se povezujete z mlajšimi in starejšimi generacijam ALUO-jevk in ALUO-jevcev;
• še naprej sledite aktualnemu dogajanju na Akademiji;
• koristite posebne ugodnosti partnerjev UL;
• spremljate nabor prostih delovnih mest in drugih priložnosti za profesionalni razvoj.

PRIJAVA: https://alumniul.online/

 

 

Aktualno

MENTORSKI PROGRAM ALUMNI ZA ŠTUDENTE

Po uspešnem 1. ciklu se je UL ALUO pridružila tudi 2. ciklu mentorskega programa Alumni za študente pod okriljem Mreže klubov alumnov Univerze v Ljubljani. V osrčju programa je t. i. osvetlitev delovnega mesta – sodelujoči alumni UL ALUO bodo študentkam in študentom individualno (1 na 1) za en dan (8 ur) ponudili vstop v svoje delovno okolje. Mentorstvo bo mogoče izvesti tudi preko spleta (v tem primeru se 8 ur razdeli v dva ali več sestankov). Predviden termin izvedbe je med majem in novembrom 2023.

Pridruži se Klubu alumnov ALUO na spletnem portalu Alumni UL in se poveži z mentorico ali mentorjem iz vrst alumnov UL ALUO!

Kako sodeluješ:

  • registriraj se na portalu Alumni UL;
  • pri urejanju svojega profila obkljukaj Poiščite pomoč na spodnjih področjih: Sodelovanje v mentorskem programu Alumni za študente 2023 (job shadowing);
  • spoznaj naše alumne, ki so ponudili mentorstvo (seznam spodaj se še dopolnjuje!);
  • svojo željo oz. izbiro mentorja sporoči na sara.beslinvatovec@aluo.uni-lj.si (Zadeva: Alumni za študente 2023);
  • spremljaj nadaljnja obvestila na portalu in po mailu.

Mentorice in mentorji:

Alumni za študente Ena Đelmo

JOŽE DREŠAR je leta 1988 zaključil Srednjo gradbeno, geodetsko in ekonomsko šolo, smer gradbinec II.-kamnosek. Leta 1990 se zaposlil na Restavratorskem centru RS na delovno mesto restavratorski tehnik. Leta 2004 je diplomiral na Oddelku za restavratorstvo na UL ALUO z diplomskim delom Identifikacija kamnin in diagnostika poškodb na kamnitih spomenikih kulturne dediščine. V letu 2004 prevzel tudi vodenje kiparskega oddelka – kamen na ZVKDS, Restavratorskem centru in ga vodil do konca leta 2011. Januarja 2012 se je zaposlil na mesto direktorja v podjetju Gnom d.o.o., ki deluje pretežno na ohranjanju kulturne dediščine.

Alumni za študente Ena Đelmo

JERNEJ KAPUS je leta 2020 magistriral iz industrijskega oblikovanja na UL ALUO in za svoje delo prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Ukvarja se z digitalizacijo zdravstvenih procesov pri slovenskem tehnološkem podjetju Better, kjer raziskuje izkušnje uporabnikov, načrtuje in izboljšuje funkcionalnosti digitalnega sistema Better Meds. Produkt je namenjen predpisovanju in dajanju zdravil, njegovi uporabniki pa so predvsem zdravniki, medicinske sestre in farmacevti.

Alumni za študente Mito Mihelič

NIK ERIK NEUBAUER (1994) je diplomiral iz fotografije na VIST (2017) in magistriral na smeri Fotografija na UL ALUO (2021). V zadnjih letih je bil finalist večih evropskih fotografskih natečajev, je nagrajenec natečaja Rovinj Photodays (2018, 2020), prejemnik nagrade za najboljšo fotografijo glasbenega dogodka na Festivalu Tresk (2020) in nominiranec za Leica Oscar Barnack Newcomer Award (2021). Revija GUP Magazine ga je na izboru Fresh Eyes uvrstila med najperspektivnejše evropske fotografe (2021), Društvo novinarjev Slovenije mu je podelilo nagrado Čuvaj/Watchdog za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji (2021). Zastopa ga Galerija Fotografija.

Alumni za študente Andreja Padovnik

ADRIJAN PRAZNIK (1988, Ljubljana) je aktiven kot slikar, kurator in producent. Leta 2016 je diplomiral iz slikarstva na UL ALUO, v letih 2017–2018 je obiskoval Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana). Svoja dela je predstavil na številnih (93) skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. V okviru zavoda LokalPatriot deluje kot umetniški vodja Galerije Simulaker v Novem mestu. LokalPatriot je partnerska organizacija konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, pri kateri nastopa kot kurator in producent. Od januarja 2020 do januarja 2022 je imel delovno-bivalni atelje v prostorih MGLC Švicarije. Foto: Katja Goljat

Alumni za študente Matevž Popič

URŠULA RIHTAR, rojena 1990, je po dolgoletni praksi pri zlatarju in srebrokovaču Christophu Steidlu Porenti ter po dodiplomskem študiju unikatnega oblikovanja in podiplomskem študiju industrijskega oblikovanja na UL ALUO ustanovila podjetje Ursula Rihtar Artistic Jewellery. Nakit, ki ga ročno oblikuje v edinstvenem, prepoznavnem stilu, izraža fascinacijo nad naravo v vsej svoji neukročeni lepoti in ustvarjalni moči. Vsak izdelek je oblikovan s strastjo in pozornostjo do detajla v sodobnem, brezčasnem dizajnu, z mislijo na prihodnje generacije. Na Trubarjevi ulici 18 v Ljubljani je leta 2022 odprla svoj oblikovalski studio.

Alumni za študente Matevž Popič

LUKA STEPAN je ustanovitelj in kreativni direktor studia za inovacije in industrijsko oblikovanje Sito, ki se ukvarja s krožnimi poslovnimi modeli, design raziskavami in industrijskim oblikovanjem. Po diplomi iz industrijskega oblikovanja na UL ALUO je študij nadaljeval na Royal College of Art v Londonu, kjer je pod mentorstvi Luka Pearsona, Michaela Marriotta in Rona Arada opravil magisterij MA (RCA) iz načrtovanja izdelkov. Pred ustanovitvijo Sita je bil partner in kreativni direktor v podjetju Gigodesign ter samostojni oblikovalec v studiu Tangerine, kjer je sodeloval pri projektih za LG, Samsung, Sharp in Nikon.

Alumni za študente Matevž Popič

ANDREJ ŠTOLFA, rojen leta 1967 v Ljubljani, kjer je tudi končal osnovno in srednjo šolo. Od leta 1992 je zaposlen v NUK kot restavrator knjižničnega gradiva. Po več letih izobraževanja ob delu se je leta 1999 vpisal na UL ALUO, kjer je leta 2005 tudi diplomiral na temo Restavriranje Plečnikovih risb, narisanih z železo-taninskim črnilom. Njegovo področje dela obsega predvsem popravila in zaščito raznovrstnega knjižničnega gradiva (knjige, zemljevidi, papir, pergament, usnje, les…), najljubše pa mu je restavriranje srednjeveških knjig.

Alumni za študente Matevž Popič

HELENA TAHIR (r. 1992) se je samostojno predstavila na razstavi Words Fail Me v Ravnikar galeriji, Nekje blizu v MGLC v Ljubljani, in V vrtincu v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Sodelovala je na skupinskih razstavah Transformation of Image v Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, SlovenIndia v Narodni galeriji moderne umetnosti v New Delhiju, Zum Zoom Zoum v galeriji GapGap v Leipzigu, Papirnate zadeve v Umetnostni galeriji Maribor, Nekje končati, nekje začeti v Ravnikar Galeriji in na sejmu viennacontemporary. Svojo umetniško prakso že leta nadgrajuje tudi s poučevanjem risbe in grafike v likovni šoli Nič Art v Ljubljani. Foto: Ada Hamza, arhiv Ravnikar galerija.

Alumni za študente Matevž Popič

MATEJ TOMAŽIN je diplomiral in magistriral na smeri Slikarstvo na UL ALUO. Danes je za njim deset let izkušenj s področja vizualne komunikacije, razstavljanja in pisanja tržnih in strokovnih besedil. Je strokovnjak za sistemsko digitalizacijo umetnostnih sistemov s poudarkom na trženju in promociji umetniških del. Je ustanovitelj in direktor Zavoda Artopolis, projekta Surviving Art in samozaposleni v kulturi, slikar, oblikovalec, fotograf, direktor filma, montažer in avtor radijskih oddaj. Trenutno vodi razvoj Artopolisa, prvega inkluzivnega portala za promocijo in prodajo slovenske umetnosti.

Alumni za študente Nejc Trampuž

NEJC TRAMPUŽ (1993) je intermedijski umetnik in fotograf, samozaposlen v kulturi. Trampužev fokus je družbeno, tehnološko in zdaj predvsem okoljsko angažirana kritika. Sporoča jo skozi svoja dela, ki prehajajo med različnimi sodobnimi, s tehnologijo povezanimi mediji in pristopi. Diplomiral in magistriral je na smeri Fotografija na UL ALUO, za svoje delo pa je bil večkrat nagrajen (med drugim z Nagrado UL ALUO za magistrsko delo). Razstavljal je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih tako v Sloveniji kot v tujini, gostoval na okroglih mizah in bil član strokovnih žirij. Je tudi član gibanja Mladi za podnebno pravičnost.
www.instagram.com/nejctrampuz/

Alumni za študente Ana Zibelnik

KATJA TRATAR je leta 2016 diplomirala na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje UL ALUO. Po študiju se je izpopolnjevala v podjetju GenePlanet, d.o.o., od januarja 2022 pa je zaposlena pri podjetju Mediately – Modra jagoda d.o.o. Na svoji dosedanji oblikovalski poti je pridobila veliko izkušenj s področja grafičnega oblikovanja, oblikovanja embalaže, vodenja oblikovnih procesov ter dela v multidisciplinarnih timih. V zadnjem letu je usmerjena na področje uporabniške izkušnje in oblikovanja uporabniškega vmesnika, natančneje aplikacije za zdravnike.

Alumni za študente Ana Zibelnik

MATIC VIHTELIČ (1992) je diplomiral na smeri Industrijsko oblikovanje UL ALUO. Leta 2012 je začel s podjetjem Etrel soustvarjati napredne rešitve za polnjenje električnih vozil. Leta 2015 se je pridružil ekipi Gigodesign (danes Sito), kjer je pomagal diferencirati Adrio Mobil in druga uspešna izvozna podjetja. Leta 2021 je Etrel, danes eno najhitreje rastočih podjetij v Slovenij, povabil Matica, da se pridruži ekipi kot direktor dizajna. Trenutno vodi ekipo interdisciplinarnih oblikovalcev, raziskovalcev in konstrukterjev in soustvarja strategijo podjetja. Je prejemnik več prestižnih nagrad, med drugim German Design Award in trikrat Red Dot Design Award.