Alumni

Spoštovana diplomantka, spoštovani diplomant

Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani,

postanite član/ica Kluba alumnov ALUO!

Univerza v Ljubljani je ustanovila mrežo klubov alumnov vseh članic Univerze pod skupnim imenom Alumni UL. Spletni portal trenutno povezuje 60 klubov alumnov, med katerimi je tudi prvo pravo domovanje našega Kluba alumnov ALUO. Tu se boste najenostavneje povezovali s svojimi kolegicami in kolegi iz študentskih dni, z mlajšimi in starejšimi generacijam ALUO-jevk in ALUO-jevcev ter z vsem aktualnim dogajanjem na Akademiji.

Za prijavo v Klub alumnov ALUO kliknite TUKAJ.

 

Aktualno

MENTORSKI PROGRAM ALUMNI ZA ŠTUDENTE

UL ALUO se je novembra 2021 pridružila zagonu mentorskega programa Alumni za študente, ki je nastal pod okriljem Mreže klubov alumnov Univerze v Ljubljani. V osrčju programa je t. i. osvetlitev delovnega mesta – sodelujoči alumni UL ALUO bodo študentkam in študentom individualno (1 na 1) za en dan (8 ur) ponudili vstop v svoje delovno okolje. Mentorstvo bo mogoče izvesti tudi preko spleta (v tem primeru se 8 ur razdeli v dva ali več sestankov). Predviden termin izvedbe je med marcem in oktobrom 2022.

Pridruži se Klubu alumnov ALUO na spletnem portalu Alumni UL in se poveži z mentorico ali mentorjem iz vrst alumnov UL ALUO!

Letošnji izbor mentorskih parov je zaključen, mentorstva bodo potekala v času od aprila do oktobra 2022. Informacije o nadaljevanju programa v študijskem letu 2022/23 bodo objavljene naknadno.

  Mentorice in mentorji:

  Alumni za študente Ena Đelmo

  MARTA BARTOLJ je leta 2016 magistrirala na smeri Ilustracija na UL ALUO. Za magistrsko delo, ki je postalo avtorska knjiga Kje si? (Miš založba, 2018), je prejela že mnogo nacionalnih in mednarodnih nagrad. Pravico za izdajo slikanice je do danes odkupilo že pet tujih založb. Leta 2021 je bila Knjiga Every Little Kindness (ameriška izdaja Kje si?) v reviji People Magazine uvrščena med 10 najboljših knjig leta, letos pa je prejela ameriško nagrado Ezra Jack Keats Honor Award za ilustracijo. Tudi za več svojih ostalih projektov je že prejela priznanja in nagrade. Knjige ilustrira za različne slovenske založbe, ilustracije objavlja tudi v revijah za otroke. Sodeluje na razstavah doma in v tujini.
  https://martabartolj.blogspot.com

  Alumni za študente Ena Đelmo

  PATRIK BEVEC je diplomiral in magistriral in industrijskega oblikovanja na UL ALUO. Trenutno se kot oblikovalec spopada s problemi digitalizacije zdravstva. Od nekdaj mu je bila zelo pomembna uporabniška izkušnja, hkrati pa je eden od pomembnejših ciljev sistematizacija, ki omogoča rešitvi, da naslovi različne tipe uporabe. Zato deluje na področju produktnega oblikovanja, oblikovanja uporabniške izkušnje ter na področju uporabniških raziskav. Trenutno je zaposlen kot vodja oblikovanje za klinične aplikacije v podjetju Better. Na področju zdravstva vidi ogromno priložnosti, da tako pacientom kot tudi zdravstvenemu osebju ponudimo boljše rešitve.

  Alumni za študente Ena Đelmo

  ENA ĐELMO je rojena leta 1989 v Reki na Hrvaškem. Leta 2012 je magistrirala na smeri Grafika na Akademiji uporabnih umetnosti Univerze v Reki, leta 2017 pa je zaključila magistrski študij na smeri Konserviranje-restavriranje štafelajnih slik in polikromirane plastike na UL ALUO. Tekom študija je v okviru programa ERASMUS+ opravljala pripravništvo v Muzeju moderne umetnosti v Frankfurtu v Nemčiji. Pozneje se je v Frankfurt tudi preselila, zaposlena je v Mainzu na Akademiji za likovno umetnost kot vodja delavnic za slikarsko tehnologijo in materiale, kot samostojna restavratorka pa dela za številne muzeje, galerije in zasebne zbirke v regiji.

  Alumni za študente Ena Đelmo

  JOŽE DREŠAR je leta 1988 zaključil Srednjo gradbeno, geodetsko in ekonomsko šolo, smer gradbinec II.-kamnosek. Leta 1990 se zaposlil na Restavratorskem centru RS na delovno mesto restavratorski tehnik. Leta 2004 je diplomiral na Oddelku za restavratorstvo na UL ALUO z diplomskim delom Identifikacija kamnin in diagnostika poškodb na kamnitih spomenikih kulturne dediščine. V letu 2004 prevzel tudi vodenje kiparskega oddelka – kamen na ZVKDS, Restavratorskem centru in ga vodil do konca leta 2011. Januarja 2012 se je zaposlil na mesto direktorja v podjetju Gnom d.o.o., ki deluje pretežno na ohranjanju kulturne dediščine.

  Alumni za študente Mina Fina

  MINA FINA (1978) je diplomirala na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO. Raziskuje risbo, ilustracijo, animacijo in video ter prehajanje med temi mediji, velikokrat v končni obliki prostorske instalacije. Izdala je več izvirnih avtorskih publikacij, zinov in knjig umetnika. Je samostojna grafična oblikovalka, ilustratorka in vidžejka, članica oblikovalske skupine Grupa Ee, avdio-vizualnega kolektiva YGT in neformalne umetniške skupine Riso Paradiso. Redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Z Grupo Ee v 2022 med drugim dela za naročnike: Slovensko mladinsko gledališče, bienale Gibanica, MGLC Ljubljana.
  www.minafina.si 

  Alumni za študente Mina Fina

  EVA GARIBALDI (1996) je multidisciplinarna oblikovalka in raziskovalka, ki živi v Rotterdamu. Z odliko je magistrirala iz notranje arhitekture na Inštitutu Piet Zwart v Rotterdamu (2021), dodiplomski študij pa je dokončala na smeri Industrijsko oblikovanje UL ALUO (2018). Njena praksa je kritična in multidisciplinarna, z raziskovanjem, ustvarjanjem prostora in eksperimentalnimi instalacijami se ukvarja s širšimi družbenimi vprašanji. V zadnjem času se njene raziskave osredotočajo na kritično ukvarjanje z mokrišči v kontekstu ekologije in podnebnih sprememb. Leta 2021 je zmagala na  Young Balkan Designers in bila finalistka WdKA Master Research Award.

  Alumni za študente Mina Fina

  PETRA JUVAN je rojena leta 1986 v Ljubljani. Dodiplomski študij konserviranja-restavriranja likovnih del je na UL ALUO zaključila leta 2013, magistrski bolonjski študij pa leta 2017. V času študija se je vključevala v obštudijske dejavnosti in opravila ERASMUS+ prakso na ICCROM-u v Rimu. Od leta 2018 je zaposlena v Arboretumu Volčji Potok, ki je kulturni spomenik državnega pomena in spada pod Ministrstvo za kulturo. Lahko ponudi vpogled v projektno delo, saj v Arboretumu sodeluje pri prijavi projektnih idej na razpise, pri administrativnem upravljanju tekočih projektov in pri koordinaciji prireditev in razstav v parku. Med slednjimi so tudi razstave študentk in študentov UL ALUO.

  Alumni za študente Andreja Kranjec

  ANDREJA KRANJEC (1989) deluje na področju slikarstva, videa in filma, od leta 2019 je samozaposlena v kulturi. Leta 2018 je magistrirala na smeri Video in novi mediji na UL ALUO, istega leta je za svoje delo prejela študentsko Prešernovo nagrado UL ALUO. Njena dela so bila predstavljena na več samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih doma in v tujini, udeležila se je tudi že več mednarodnih umetniških rezidenc v Evropi na likovnem in filmskem področju. Za sabo ima tudi več uspešno izpeljanih umetniških delavnic za otroke in odrasle. Ustvarja in razstavlja v studiu na Prisojni 1 v Ljubljani.
  www.andrejakranjec.com

  Alumni za študente Andreja Kranjec

  TOM KRAŠOVEC (1974) je na smeri Industrijsko oblikovanje UL ALUO diplomiral leta 2002. V tujini se je izpopolnjeval na temo reciklaže, reuporabe, ekologije (Univesität Essen, Nemčija 2000). Nato je dve leti delal v podjetju Asobi na produktnem oblikovanju, pozneje na področju navtičnega oblikovanja kot solastnik podjetja New System Yachts. Od leta 2002 je del tima produktnega oblikovanja Gorenje (sedaj Hisense Europe), kjer je pridobil izkušnje vodenja oblikovanja na vseh produktnih skupinah in v vseh fazah projektov (od raziskave uporabnikov do produktne implementacije). Prejemnik več mednarodnih priznanj Red Dot design award, German Design Award, Plus X Award, BigSee Award itd.

  Alumni za študente Andrej Lamut

  ANDREJ LAMUT je magistriral na smeri Fotografija na UL ALUO (2016). Za svoje delo, raziskovanje različnih analognih in digitalnih fotografskih tehnik, je prejel številne nagrade, tudi študentsko Prešernovo nagrado UL ALUO in priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu. Kot mladi umetnik je leta 2018 predstavljal Slovenijo v prvem ciklu mednarodne fotografske platforme PARALLEL – European Photo Based Platform, v sklopu katere se je predstavil na festivalu FORMAT, VB, in Organ Vida, HR. V zadnjih dveh letih  sodeluje z različnimi institucijami kot mentor fotografskih delavnic. Zastopa ga Galerija Fotografija.

  Alumni za študente Mito Mihelič

  MITO MIHELIČ se je po diplomi na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO (2013) dodatno izobraževal na Šoli za design thinking Inštituta Hasso Plattner v Potsdamu v Nemčiji in na Univerzi v Tokiu na Japonskem. Je vodja oddelka za oblikovanje strategij v berlinskem podjetju Maschinenraum (Viessmann Group). Poleg tega je pri Viessmannu odgovoren za vpeljavo dizajnerskega razmišljanja in podobnih metodologij. Je tudi predavatelj na Akademiji Inštituta Hasso Plattner, mentor na britanski pravni fakulteti (University of Law) in gostujoči profesor na Bauhausovem kampusu Univerze za uporabne znanosti Anhalt v nemškem Dessau.

  Alumni za študente Mito Mihelič

  NIK ERIK NEUBAUER (1994) je diplomiral iz fotografije na VIST (2017) in magistriral na smeri Fotografija na UL ALUO (2021). V zadnjih letih je bil finalist večih evropskih fotografskih natečajev, je nagrajenec natečaja Rovinj Photodays (2018, 2020), prejemnik nagrade za najboljšo fotografijo glasbenega dogodka na Festivalu Tresk (2020) in nominiranec za Leica Oscar Barnack Newcomer Award (2021). Revija GUP Magazine ga je na izboru Fresh Eyes uvrstila med najperspektivnejše evropske fotografe (2021), Društvo novinarjev Slovenije mu je podelilo nagrado Čuvaj/Watchdog za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji (2021). Zastopa ga Galerija Fotografija.

  Alumni za študente Andreja Padovnik

  ANDREJA PADOVNIK je po zaključku dodiplomskega in podiplomskega študija restavratorstva na UL ALUO nadaljevala z doktorskim študijem na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL, kjer je zaposlena kot asistentka na Katedri za preskušanjem materialov in konstrukcij. Ukvarja se z razvojem injekcijskih mas za utrjevanje odstopljenih plasti ometov stenskih poslikav. Poleg tega na podlagi analiz odvzetih vzorcev kamna in ometov pripravlja ustrezne nove recepture malt za konservatorsko-restavratorske namene. Njeno delo poteka na terenu (odvzem vzorcev, izvedba analiz) in v laboratoriju (analiza odvzetih vzorcev ter priprava in testiranje malt in ometov).

  Alumni za študente Matevž Popič

  MATEVŽ POPIČ je leta 2016 na smeri Industrijsko oblikovanje UL ALUO diplomiral s konceptualnim projektom Multifunkcijska vgradna pečica za znamko Gorenje. Že od časov med študijem sodeluje z različnimi priznanimi oblikovalskimi studii in se udeležuje mednarodnih oblikovalskih razstav in tekmovanj. Med drugim je večkratni prejemnik prestižne mednarodne oblikovalske nagrade Red Dot design award. Od leta 2009 je član skupine Gorenje Design Studio. 7 let je bil vodilni oblikovalec za kuhinje, nato je 5 let vodil oddelek Design Pre-development and Cross-category design za znamko Gorenje. Z letošnjim letom pa je postal glavni oblikovalec Hisense Gorenje Europe d.o.o.

  Alumni za študente Matevž Popič

  HELENA TAHIR (r. 1992) se je samostojno predstavila na razstavi Words Fail Me v Ravnikar galeriji, Nekje blizu v MGLC v Ljubljani, in V vrtincu v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Sodelovala je na skupinskih razstavah Transformation of Image v Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, SlovenIndia v Narodni galeriji moderne umetnosti v New Delhiju, Zum Zoom Zoum v galeriji GapGap v Leipzigu, Papirnate zadeve v Umetnostni galeriji Maribor, Nekje končati, nekje začeti v Ravnikar Galeriji in na sejmu viennacontemporary. Svojo umetniško prakso že leta nadgrajuje tudi s poučevanjem risbe in grafike v likovni šoli Nič Art v Ljubljani. Foto: Ada Hamza, arhiv Ravnikar galerija.

  Alumni za študente Matevž Popič

  MATEJ TOMAŽIN je diplomiral in magistriral na smeri Slikarstvo na UL ALUO. Danes je za njim deset let izkušenj s področja vizualne komunikacije, razstavljanja in pisanja tržnih in strokovnih besedil. Je strokovnjak za sistemsko digitalizacijo umetnostnih sistemov s poudarkom na trženju in promociji umetniških del. Je ustanovitelj in direktor Zavoda Artopolis, projekta Surviving Art in samozaposleni v kulturi, slikar, oblikovalec, fotograf, direktor filma, montažer in avtor radijskih oddaj. Trenutno vodi razvoj Artopolisa, prvega inkluzivnega portala za promocijo in prodajo slovenske umetnosti.

  Alumni za študente Nejc Trampuž

  NEJC TRAMPUŽ (1993) je intermedijski umetnik in fotograf, samozaposlen v kulturi. Trampužev fokus je družbeno, tehnološko in zdaj predvsem okoljsko angažirana kritika. Sporoča jo skozi svoja dela, ki prehajajo med različnimi sodobnimi, s tehnologijo povezanimi mediji in pristopi. Diplomiral in magistriral je na smeri Fotografija na UL ALUO, za svoje delo pa je bil večkrat nagrajen (med drugim z Nagrado UL ALUO za magistrsko delo). Razstavljal je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih tako v Sloveniji kot v tujini, gostoval na okroglih mizah in bil član strokovnih žirij. Je tudi član gibanja Mladi za podnebno pravičnost.
  www.instagram.com/nejctrampuz/

  Alumni za študente Ana Zibelnik

  ANA ZIBELNIK (r. 1995, Ljubljana) deluje kot umetnica v Haagu na Nizozemskem. Diplomirala je na smeri Grafično oblikovanje na UL ALUO ter magistrirala iz filmskih in fotografskih študij na Univerzi v Leidnu. Raziskuje teme smrti, dolgoživosti in dojemanja časa, ki jih prepleta z ekologijo in refleksijo trenutnega statusa ljudi kot akterjev na tem planetu. Njene prakse združujejo raziskovalni pristop s poetično interpretacijo, ki pogosto črpa navdih iz literature. Dela kot samostojna kustosinja in urednica za nizozemsko kulturno organizacijo Paradox.
  https://www.anazibelnik.com/
  https://www.paradox.nl/