Začetek Novembra smo., skupnega projekta FF in ALUO

7. novembra 2023 se je z otvoritveno slovesnostjo na Filozofski fakulteti (UL FF) začel skupni projekt UL FF in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) z naslovom Novembra smo., ki bo potekal še vse do konca novembra.

Na otvoritvi so zbrane nagovorili: dekanja UL FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, dekan UL ALUO prof. Alen Ožbolt, prodekan UL FF in umetniški vodja projekta izr. prof. dr. Sašo Jerše in prorektor UL za umetniško dejavnost prof. mag. Matjaž Drevenšek. Dogodek je z glasbeno spremljavo popestril nastop Študentskega pevskega zbora UL FF pod vodstvom prof. dr. Matjaža Barba.

“Razstava je čudovit primer povezovanja znanosti in umetnosti – torej interdisciplinarnosti, ta pa hkrati predstavlja odličnost, ki se razvija v dopolnjevanju strok in prostorov, predvsem pa v osmišljanju pedagoškega procesa prenašanja znanja in veščin, kar je srž delovanja univerze. Vse so ob budnem spremstvu mentorjev in mentoric naredili študentje za študente in profesorje, za širšo javnost. Vizualni del, ki ostaja na FF ves mesec, dopolnjujejo občasni vzporedni vpadi FF na ALUO v obliki predavanj in okroglih miz.,” je ob otvoritvi projekta povedala dekanja UL FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar.

Dekan UL ALUO prof. Alen Ožbolt je v nagovoru poudaril, da je skupno delo, sodelovanje, dialog, pogovarjanje, prepletanje in druženje vsebin med UL FF in UL ALUO izjemno dragoceno in pomembno. »Videti, gledati, brati, poslušati, umetnost gledanja, umetnost branja, tudi umetnost poslušanja, umetnost razumevanja … to je – vem, da se sliši dramatično – a to je civilizacijskega pomena. Humanistične in teoretične vede (vse od filozofije, sociologije, kulturologije, umetnostne zgodovine, likovne teorije, filozofije umetnosti, do različnih arheologij – so vse pomemben člen, integralen člen vsebine izobraževanja na Akademiji. Akademija smo skupnost, želimo si, vzpodbujamo medsebojno, notranje, medpredmetno, medprogramsko sodelovanje in sodelovanje med šolami, fakultetami in s širšim okoljem, z družbo, saj le to lahko odgovarja na izzive sedanjosti in negotove prihodnosti.«

Govorom je sledil otvoritveni vodeni ogled po Razstavi ALUO na FF, z avtoricami in avtorji, študentkami in študenti vseh smeri študija na UL ALUO. Naslednji vodeni bo potekal v petek, 17. novembra, ob 18.00.

Novembra smo. je skupni projekt UL FF in UL ALUO. Pri njem sodelujejo tako znanstvenice in znanstveniki kot umetnice in umetniki, študentke in študenti, z namenom tesnega povezovanja umetniškega in znanstvenega raziskovanja aktualnih tem sodobne živete stvarnosti.

V projektu naša raziskovanja in spoznanja soočamo ter vzpostavljamo med njimi tvoren, živ, živahen dialog. Takšen dialog na Univerzi v Ljubljani doslej v okviru, kot smo ga zasnovali, še ni bil vzpostavljen in se ga zato prav posebej veselimo. Nadejamo se dragocenega doprinosa k našim znanstvenim in umetniškim raziskovanjem ter k našemu študiju – in sicer k našemu državljanskemu, bolj človeškemu, bolj humanemu angažmaju.

 

Več informacij in celoten program letošnjega Novembra smo. najdete tukaj. Vsi dogodki so brezplačni.

Lepo vabljene_i!

 


Odmevi v medijih:

 


Foto: Utrinki z otvoritvenega dogodka 7. 11. 2023; avtor: Tine Lisjak