Taktike&praksa #14: delavnica 4/4: Naprave za motenje signalov

14. edicija Aksiominega diskurzivnega kulturnega programa Taktike&praksa, ki (v partnerstvu z UL ALUO, s Centrom urbane kulture Kino Šiška, z Lokalpatriot – Mladinskim klubom DNŠ in v okviru projekta konSekvence) poteka od marca do maja 2023, se osredotoča na sodobno raziskovalno umetnost, družbo in nove tehnologije, predstavlja umetnike, teoretike in raziskovalce ter jih povezuje v kontinuirano raziskovanje koncepta MERILA – od nano do globalne ravni in še dlje. 

Tudi letošnji program obsega štiri programske sklope, sestavljene iz razstav, predavanj umetnikov in delavnic, ki potekajo na različnih lokacijah v Ljubljani. UL ALUO še posebej priporoča vse štiri delavnice v programu*, saj so primarno namenjene našim študentkam in študentom umetniških in oblikovalskih smeri.

Celoten program 14. edicije: https://www.aksioma.org/scale/

 

*DELAVNICA 4/4

Nicole L’Huillier
Naprave za motenje signalov

Termin: 17. maj 2023, 14.00–17.00
Lokacija: Aksioma | Projektni prostor, Komenskega 18, Ljubljana

Brezplačna udeležba. Registracija je obvezna (rok je 14. 5.)https://pretix.eu/aksioma/scale/

Kaj potrebujete?

  • Prenosni računalnik s programsko opremo Ableton Live. Prenesi poskusno različico: https://www.ableton.com/en/trial/
  • Snemalnik zvoka z vhodom za mikrofon. Udeleženci, ki nimajo snemalnika zvoka, bodo eksperiment lahko izvedli s skupno snemalno napravo. Ker bomo časovno omejeni, bo udeležencem za ustvarjanje lastnih zvočnih del na voljo mapa z vnaprej posnetimi zvoki in sempli.
  • Slušalke.

Predhodno znanje ni potrebno!

Jezik: angleščina
Št. udeležencev: 25

– – – – –

Da bi raziskali različne načine zaznavanja in prepletanja zvokov in vibracij, bodo udeleženci eksperimentirali z različnimi vrstami mikrofonov in vmesnikov za poslušanje in snemanje. Skozi te dejavnostih bodo spoznali različne ravni in vrste vibracijskih pojavov: od taktilnega in intimnega poslušanja do raziskovanja, kako se zvočne vibracije širijo v različnih medijih, ter poslušanja elektromagnetne dejavnosti in drugih nevidnih sil, ki nas obdajajo.

Udeleženci bodo spoznali različne snemalne naprave, obenem pa bodo zvoke in njihov potencial raziskovali tako, da bodo z njimi manipulirali v odprtokodni digitalni zvočni delovni postaji (Digital Audio Workstation). S tem, ko bodo posneti material preoblikovali v osebne stvaritve, bodo pridobili temeljna orodja za analizo in urejanje zvoka, kar bo odprlo medsebojno izmenjavo ter razmislek in dialog o ravneh poslušanja in praksah čuječnosti.

Vse to bo potekalo v navezavi na skulpturo La Orejona, vibracijski membranski mikrofon, ki temelji na mehkem elastičnem senzorju za merjenje pospeška in je bil narejen za interakcijo z vibracijskimi pojavi, ki ga obdajajo. Udeleženci bodo lahko stopili v neposreden stik z membrano La Orejone ter razgrnili številna vprašanja in možnosti, ki jih ta odpira v zvezi z relacionalnostjo, nerazumljivostjo, neprimerljivostjo, kolektivnostjo, ustvarjanjem hrupa, resonanco, frekvencami, signali, kartiranjem, transdukcijo itn.

Nicole L’Huillier (1985) je transdisciplinarna umetnica in raziskovalka, ki prihaja iz Santiaga v Čilu. V svojem delu se osredotoča na raziskovanje zvokov in vibracij kot gradbenega materiala, kar ji omogoča poglobljeno preučevanje vprašanj delovalnosti, identitete, kolektivnosti in vibracijske domišljije. Skozi instalacije, vibracijske/zvočne skulpture, po meri izdelane aparate za poslušanje in zvočenje, performanse in eksperimentalne skladbe raziskuje performativnost in delovalnost vse od mikro do kozmičnega obsega ter ustvarja membranske in resonančne rituale. Doktorirala je iz medijskih umetnosti in znanosti na MIT-ju (2022). Njeno delo je bilo v zadnjem času med drugim predstavljeno na dogodkih in v ustanovah, kot so transmediale, Sonic Acts, Kunsthalle Baden Baden, Ural Industrial Biennial, Museo de Arte Contemporáneo MAC, Bienal de Artes Mediales, Beneški arhitekturni bienale in Ars Electronica.

 

Povezana dogodka:

  • predstavitev Motenje signalov, membrane za motenje signalov in odprtje razstave La Orejona Records: 16. maj 2023, ob 18.00.

 


Produkcija in organizacija: Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2023
Za serijo: Taktike&praksa
Partner: UL ALUO
V okviru projekta konSekvence, ki ga realizira konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.