Odprtje razstave plakatov ARS 60 ob 60-letnici programa Ars

RTV Slovenija in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabita na odprtje razstave plakatov študentk in študentov UL ALUO, nastalih v okviru natečaja ob 60-letnici programa Ars, ki bo sledilo novinarski konferenci ob tej priložnosti, v ponedeljek, 11. septembra 2023, ob 11.00 na Čufarjevi ulici v Ljubljani (ob fontani – med stavbo TV Slovenija in hotelom).

Tretji program Radia Slovenija Program Ars letos praznuje 60-letnico nastanka, vrhunec celoletnega prazničnega dogajanja bo ta mesec. Ustvarjalci Programa Ars so jubilejno leto obeležili s pripravo in izidom zbornika, v katerem je poglobljeno in celostno predstavljeno delovanje programa, edinstveno poslanstvo, ki ga opravlja, ter načela in izzivi, s katerimi se danes srečujejo njegovi ustvarjalci. Jubilejno leto so ustvarjalno obeležili tudi študentke in študenti UL ALUO, ki so se odzvali na natečaj o posebnem pomenu Programa Ars v radijskem in širšem medijskem prostoru. Namen priložnostnega plakata ni bil toliko informirati, temveč predvsem vizualno prepričljivo zajeti bistvo programa, ki kulturo s številnimi vsebinami odpira onkraj akademskih okvirov in jo razume kot živ odraz življenja in dragoceno spremljevalko. Želeli so se izogniti že uveljavljenim podobam in dati prednost svežim interpretacijam programa.

To so bila izhodišča natečaja, na katerega je prispelo osemnajst idejnih rešitev. Med njimi je žirija, ki so jo sestavljali Izidora Pevec, Cvetka Požar, Nejc Prah in Peter Skalar, za razstavo izbrala enajst predlogov. Prvo mesto je razdelila med dva predloga, izbrala pa je tudi tretje mesto in dva predloga odlikovala s posebno omembo. Prva dva predloga bosta v manjši nakladi natisnjena kot priložnostno darilo. Zmagovalci bodo javno razglašeni na odprtju.

Na novinarski konferenci bo prvič na vpogled zbornik Ars 60 Umetnost poslušanja in predstavljen osrednji dogodek obletnice (slavnostni koncert Ars 60, 14. 9. v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma), nato pa bo sledil prvi vodeni ogled ulične razstave najboljših plakatov Ars 60 na TAM-TAM plakatnih mestih na Čufarjevi.

Vljudno vabljene_i!

(Če bo vreme slabo, bo konferenca v avli Radia Slovenija, Tavčarjeva 17.)