Kdo se boji zajčka? | Razstava ALUO in FF v Arboretumu Volčji Potok

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Filozofska fakulteta (UL FF) in Arboretum Volčji Potok vabimo na odprtje razstave Kdo se boji zajčka? – Slikopisi o gozdnih živalih, ki bo ta petek, 5. julija 2024, ob 18.00, pred Galerijo Janeza Boljke v Arboretumu.

Galerija Janeza Boljke, ki je od parkirišča Arboretuma oddaljena 15 minut hoje po parku, je izhodišče razstave slikopisov z ilustracijami študentk in študentov smeri Ilustracija UL ALUO, ki se nadaljuje na panojih, razporejenih ob gozdni poti parka.

V notranjosti galerije pa je že od prejšnjega tedna na ogled še ena razstava študentk in študentov UL ALUO, s študijskega programa Kiparstvo. V sklopu petkovega dogodka vas bomo popeljali tudi po tej.

Z vnaprejšnjo prijavo na dogodek boste po elektronski pošti prejeli vstopnico (za vas in vaše spremljevalce – navedite število), s katero boste imeli tudi prost vstop v park. Za ta namen se do petka, 5. julija 2024, do 12. ure, javite na e-naslov prireditve@arboretum.si in pod Zadevo e-pošte napišite »Otvoritev«.

 

VEČ O RAZSTAVI KDO SE BOJI ZAJČKA?

Kot pojasnjuje SSKJ, je slikopis krajše besedilo, literarno delo, namenjeno opismenjevanju, v katerem so določene besede nadomeščene s sličicami.

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika to si ti!, katerega aktivnosti je v letu 2022 in 2023 povezovala tema Človek-žival, smo s študenti podiplomskega študija ilustracije (UL ALUO) v sodelovanju z dr. Cvetko Sokolov (UL FF), ki je slikopise napisala v soavtorstvu z Matjažem Mastnakom, raziskovali sodelovanje med dvema jezikoma, pisnim in slikovnim jezikom, ki v tem primeru izmenično podajata vsebino.

Pri snovanju ilustracij so bili študenti pozorni na berljivost ilustracije in ustreznost prevoda vsebine, izražene z besedo, v likovni jezik. Pri tem je bilo potrebno paziti na mnoge podrobnosti, kot denimo na število ali spol živali, in poiskati ustrezno razmerje med stvarnim in domišljijskim načinom prikazanega.

Avtorice in avtorja ilustracij so morali poleg tega upoštevati ciljno publiko, praviloma mlajše bralce, in najti tisto jasnost likovne govorice, ki žival ali predmet dobro predstavi in je ne
banalizira. Slikopisi so vsebinsko povezani z naravo in letnimi časi, kar so študenta in študentke prikazali z ustreznimi barvnimi odnosi, rabo teksture in nasičenostjo barve. Študenta in študentke so v procesu izdelovanja ilustracij raziskovali tudi svoj lastni rokopis in likovno govorico, s katero so zasnovali celotno serijo ilustracij in s tem soustvarili ton pripovedi.

Slikopisi, pri nastanku katerih smo sodelovali na UL ALUO, opismenjujejo tako na ravni bralnega kot likovnega jezika, saj ravno z različnimi likovnimi interpretacijami odpiramo nove poglede na tematiko in razumevanje vsebin. Rezultat projekta je tudi slikanica, ki jo je izdala Znanstvena založba Filozofske fakultete UL.

 

Avtorice in avtorja ilustracij: Dora Pejić Bach, Marija Bobič, Tjaša Bon, Chen-Li-Hsuan, Hana Černivec, Špela Guček, Maja Jenko, Tomi Sokolov, Zala Pribaković, Žiga Sever

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

 

Razstava bo na ogled do konca decembra 2024, vsak dan od 8.00 do 20.00. Vstop je brezplačen, plača se vstopnina v park.