Jožef Muhovič: Moje zadnje predavanje na ALUO: Pol stoletja v vzvratnem ogledalu

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v sodelovanju z Narodno galerijo vabi na predavanje pred upokojitvijo prof. dr. Jožefa Muhoviča, likovnega teoretika, akademskega slikarja, grafika, doktorja filozofije, izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti in rednega profesorja na Katedri za teoretične vede UL ALUO, z naslovom Moje zadnje predavanje na ALUO: Pol stoletja v vzvratnem ogledalu.

V sredo, 18. januarja 2023, z začetkom ob 17.00, v Avditoriju Narodne galerije v Ljubljani (vhod s Prešernove ceste 22).

Če bi se avtor zgledoval po znameniti knjigi Helmutha Schmidta, bi njegovo zadnje predavanje lahko nosilo naslov Außer Dienst – eine Bilanz, Bilanca ob koncu mandata oziroma službe. Vendar poslovilno predavanje ni prava priložnost za to, saj avtor pri bilancah, ki zadevajo njega, pač ne more imeti zadnje besede. Zadnje predavanje pa zadnjo besedo tako rekoč predpostavlja.

Na predavanju v avditoriju Narodne galerije v Ljubljani bo predavatelj s polstoletne distance osvetlil (1) svoja študijska leta na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje med leti 1973 in 1981, (2) svoje skorajda štiridesetletno službovanje na tej ustanovi (1983-2023), spregovoril bo (3) o odnosu med umetnostjo in teorijo na umetniških akademijah nekoč in danes, (4) o obzorjih njegove likovne prakse, (5) o nekaterih njegovih avtorskih invencijah v likovni teoriji in (6) o naravi njegove dolgoletne pedagoške prakse na področju umetnostnega izobraževanja. Vse to pa bo predstavil v vzvratnem ogledalu hitro izmikajočega se časa.

Zaradi omejenega števila mest v dvorani prosimo, da se na dogodek prijavite na naslovu: blagajna@ng-slo.si.

Vljudno vabljeni!