Človek # žival

UL ALUO v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in v sodelovanju s Svetom za umetnost Univerze v Ljubljani vabi na odprtje razstave Človek # žival, ki bo v četrtek, 1. septembra 2022, ob 18.00, v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana.

Razstava povezuje študentke in študente različnih študijskih smeri UL ALUO. Ustvarjali so na temo antropocentrizma, genetike, robotike in novih interakcijah med človekom in živaljo, ki jih te znanosti omogočajo. Izbira materiala, tehnike in koncepta razstavljenih samostojnih ali skupinskih del je bila prepuščena ustvarjalkam in ustvarjalcem.

Projekt Človek # žival je spodbujal k novim načinom ustvarjanja in razmišljanja o temah telesnosti, zaznavanja, zavedanja, instinktivnosti in etike v odnosu do živali; predstavil bo tudi pomen umetnosti pri naslavljanju tematike. Na razstavi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije bodo umetniška dela, nastala v okviru projekta, predstavljena kot enotna kompozicija. Več podatkov o posameznih delih v priponki na dnu.

Sodelujoči študentke in študenti: Tim Topić, Jan Kranjec (Grafično oblikovanje); Amadeja Gvendolina Završnik, Jon Kušar (Ilustracija); Domen Hitrec, Mori Sikora, Sara Skenderija, Mark Šircel, Liza Jutra Norčič, Gal Tič, Klara Maček (Slikarstvo); Rilind Beqolli, Miha Livk (Industrijsko oblikovanje); Jera Dacar, Meta Mramor (Unikatno oblikovanje); Stela Primc, Vesna Markič, Isidora Todorić (Kiparstvo)

Mentorica: prof. dr. Uršula Berlot Pompe
Somentor: Tim Prezelj

 

Spremno besedilo

Znak # (hashtag/lojtra), ki običajno na spletnih omrežjih zaznamuje digitalno povezane vsebine, se v naslovu umetniško raziskovalnega projekta Človek # žival pojavlja kot vizualni znak, ki v sestavi dveh horizontal in križajočih vertikal grafično izraža presečišče ali prečenje nasprotij. Nasprotja med človekom in živaljo so v okviru te razstave mišljena kot dvoumnosti, ki se nanašajo predvsem na nas, ljudi, ki do živali nenehno vzpostavljamo kontradiktorna razmerja. Živali empatično negujemo in antropomorfiramo, ko jih vzgajamo kot hišne ljubljenčke, obenem pa se do njih obnašamo izkoriščevalsko in barbarsko, ko nam služijo v živilski in tekstilni industriji, v biotehnoloških in genetskih eksperimentih. Občudujemo njihovo nečloveško inteligentnost in jih hkrati zlahka brezčutno eliminiramo, ko predstavljajo oviro našim utilitarnim in tehnološko progresivnim ciljem. Dela študentov ALUO v okviru projekta Človek # žival predstavljajo sodobne umetniške refleksije na temo živalskosti v odnosu do človeške telesnosti ali duševnosti in v različnih medijih izražajo metaforične, poetične, simbolne, (bio)tehnološke ali groteskne vidike tega kompleksnega in ambivalentnega razmerja.

Uršula Berlot Pompe

 

 

Razstava bo na ogled do 1. oktobra 2022.

 


Organizator aktivnosti: UL ALUO
Partner: Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!
Podpora: Prirodoslovni muzej Slovenije
Koordinatorica aktivnosti: Uršula Berlot Pompe
Grafično oblikovanje: Tim Topić in Jan Kranjec

Projekt sofinancirajo:
Evropska unija,
Svet za umetnost Univerze v Ljubljani