ALUO na konferenci Ponovno odkrivanje komuniciranja znanosti?

Univerza v Ljubljani, strokovna revija Alternator ter Muzej in galerije mesta Ljubljane ta teden, 13. in 14. oktobra 2022, organizirajo mednarodno konferenco z naslovom “Ponovno odkrivanje komuniciranja znanosti?”, prvo te vrste pri nas, ki bo potekala v prostorih rektorata UL, Kongresni trg 12.

Na štirih plenarnih predavanjih se bodo gostujoči predavatelji dotaknili:

  • vprašanj, povezanih s komuniciranjem znanosti in demokracije,
  • učinkovitega komuniciranja znanosti s primeri iz Velike Britanije in Zahodnega Balkana,
  • vloge centrov znanosti in muzejev
  • ter poučevanja komuniciranja znanosti.

Ostali referati so razvrščeni v deset sekcij.

V petek, 14. 10., ob 9.00 bo v sklopu vzporedne sekcija 4a: Vizualne komunikacije v znanosti predavala tudi prof. dr. Petra Černe Oven, vodilna raziskovalka na področju vizualne pismenosti, teme, ki ji na UL ALUO načrtno posvečamo vedno več pozornosti tako na področju znanstvenega kot umetniškega raziskovanja:

  • komuniciranje znanstvenih vsebin je pogosto tema zaključnih nalog naših študentk_ov (področja grafičnega oblikovanja, informacijskega oblikovanja, znanstvene ilustracije);
  • naši diplomantke in diplomanti pogosto nadaljujejo študij v tujini na specializacijah na teh področjih;
  • vizualnega opismenjevanja se lotevamo pri projektih, tudi v sodelovanju z drugimi članicami UL (Medicinska fakulteta, Zdravstvena fakulteta itd.);
  • nedavno smo organizirali 3. znanstveno konferenco Katedre za teoretične vede UL ALUO: Vizualna pismenost kot predmet teoretskih raziskovanj.

 

PLENARNA PREDAVANJA

13. oktober

9.15–10.30 𝐒𝐚𝐫𝐚𝐡 𝐃𝐚𝐯𝐢𝐞𝐬: 𝐒𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐢𝐦𝐞𝐬: 𝐎𝐧 𝐃𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚𝐜𝐲 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐢𝐬 (Komuniciranje znanosti v negotovih časih: o demokraciji in krizi)

13.30–14.45 𝐌𝐢𝐜́𝐨 𝐓𝐚𝐭𝐚𝐥𝐨𝐯𝐢𝐜́: 𝐇𝐨𝐰 (𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐡𝐲) 𝐭𝐨 𝐂𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐒𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐄𝐟𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞𝐥𝐲: 𝐋𝐞𝐬𝐬𝐨𝐧𝐬 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐔𝐊 𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐁𝐚𝐥𝐤𝐚𝐧𝐬 (Kako (in zakaj) učinkovito komunicirati znanost: lekcije iz Združenega kraljestva in zahodnega Balkana)

14. oktober

10.45–12.15 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐧𝐞 𝐀𝐜𝐡𝐢𝐚𝐦: 𝐏𝐨𝐬𝐭 𝐓𝐫𝐮𝐭𝐡, 𝐏𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐢𝐜𝐤𝐞𝐝 𝐏𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐬: 𝐓𝐡𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐞 𝐨𝐟 𝐒𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐢𝐧 𝐚𝐧 𝐔𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭𝐚𝐢𝐧 𝐅𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞 (Postresničnost, pandemije in zlohotne težave: vloga centrov znanosti in muzejev v negotovi prihodnosti)

15.00–16.30 𝐍𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐢𝐭𝐫𝐞𝐥𝐥𝐢: 𝐀 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐱 𝐌𝐢𝐱𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐨𝐥𝐞: 𝐓𝐡𝐞 𝐃𝐢𝐟𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐈𝐧𝐠𝐫𝐞𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭𝐬 𝐨𝐟 𝐓𝐞𝐚𝐜𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 (Kompleksna mešanica: različne sestavine učenja komuniciranja znanosti)

 

»Komuniciranje znanosti je v zadnjih desetih letih v Sloveniji v razmahu v številnih oblikah in kontekstih, vključuje pa zelo raznolike akterje in akterke. Imamo izvrstne komunikatorje znanosti tako na univerzi kot izven, izjemne znanstvene novinarke in novinarje, festivale, dogodke, posamezne televizijske in radijske oddaje, podkaste, bloge in druge iniciative. Kljub temu pa do sedaj še ni prišlo do ustrezne institucionalne umeščenosti tega področja v akademsko polje, saj na nobeni javni univerzi (še) nimamo dodiplomskih ali podiplomskih programov, predmetov ali habilitacij s tega področja. Ta konferenca je majhen korak na dolgi poti do tega cilja,« pravi dr. Dejan Jontes, vodja organizacijskega odbora.

 

Program konference najdete v priponki spodaj.

Nekaj mest za udeležbo na konferenci je rezerviranih za udeležence in udeleženke brez referatov, tudi za študentke in študente 2. stopnje. Za program in rezervacijo mesta pišite na: science.communication@uni-lj.si