ACADEMY GARDEN – delavnica z Andrejem Dekkerjem

Med 10. in 20. oktobrom 2023 bo na UL ALUO potekala delavnica z naslovom “ACADEMY GARDEN – the garden as a work of art” pod vodstvom Andreja Dekkerja, nizozemskega vizualnega umetnika, risarja, scenografa, avtorja na področju javne umetnosti v kontekstu trajnostnih urbanih in krajinskih sprememb ter soustanovitelja umetniškega kolektiva OBSERVATORIUM. Namenjena je vsem magistrskim študentkam in študentom Oddelka za kiparstvo, odprta pa je tudi za vse absolventke in absolvente drugih smeri UL ALUO.

Andre Dekker bo na delavnici predstavil ideje in izkušnje kolektiva Observatorium na področju javne umetnosti, v povezavi z družbenim življenjem, krajinsko arhitekturo in prostorsko politiko (podrobnejši program najdete v priponki na dnu). Z drugimi besedami: kakšna je funkcija umetnosti v skupnosti, kako je vpeta v krajinsko oblikovanje, kakšen pomen ustvarja? Kako umetniško delo “čara” znotraj napetosti in omejitev javnega prostora in interesa.

Glavna Dekkerjeva motivacija za delavnico je občutek, da si sprednje dvorišče akademije zasluži ideje in zasnove, ki usklajujejo praktične zahteve šole z vrtnim vzdušjem in naravno lepoto. Navdušuje ga, da bodo študentke in študenti različnih oddelkov združili moči v prizadevanju za preoblikovanje praznega prostora v prostor umetnosti in počitka. Skupaj z njim si bodo prizadevali združiti hortikulturo in urbanizem s sredstvi kiparstva, oblikovanja in intuicije.

 

Dekker vabi:

Akademija se bo v bližnji prihodnosti preselila v novo stavbo. Ali lahko razvijemo prototip vrta nove akademije? V čem je vrt te akademije poseben? Ali lahko v desetih dneh ustvarimo utrinek čudesa in navdihnemo dekana in njegove zamisli za novo akademijo? Razmislimo, oblikujmo in zgradimo prostor, ki je predlog za vrt akademije. Z ogledom dvorišča, idej za novo šolo in dobrih primerov malih mestnih parkov v Ljubljani se bomo prestavili v to vzdušje.

Prinesite svojo dobro voljo in sanje in uživajmo v našem iskanju ustvarjanja vrta, ki združuje likovno umetnost, konservatorsko-restavratorske posege in oblikovanje. Povejte mi, kakšne talente imate in kako bi osebno željo vključili v skupno umetniško delo, ki deluje kot skupnostni prostor. Vrt je prostor rasti, svetlobe, vonja in zvoka, zato potrebujemo vse vezi umetnosti, oblikovanja in ohranjanja, da bo postal prostor domišljije.

 

Umetnik na UL ALUO prihaja na povabilo dekana prof. Alena Ožbolta, ki je ob tem zapisal:

V veliko veselje mi je, da na akademiji gostimo Andreja Dekkerja. Številna vprašanja, povezana z vsebino delavnice, ki jo bo vodil, se mi zdijo zelo pomembna, zelo zanimiva, veselim se, da jih bom skupaj z njim in z vami – študentkami, študenti – lahko raziskoval tudi sam. Na primer, vrt kot tla in prostor, ki je lahko temelj za raziskovanje in radovednosti.

Kako raziskovati umetnost na vrtu? Delati na vrtu in z vrtom, z zelenico, to je s prostorom pred akademijo, ki je bil pozabljen in spregledan. Kako govoriti o vrtu; kako ustvarjati skozi vrt; in končno – kako so-ustvarjati vrt?

Morda pa je najpomembnejše vprašanje: kaj vrt pomeni za akademijo samo? In posledično, kako lahko vrt na prostoru pred akademijo prispeva k znanju akademije ter razširi naše razumevanje šole in umetnosti? Zelo me zanima, kaj bo sledilo.

 

Andre Dekker, osebni arhiv.

 

 


Delavnica je sofinancirana v okviru Razvojnega stebra financiranja (RSF).