Zimska delavnica Ajkec z drobnogledom 2023

V času zimskih počitnic, od 6. do 10. februarja 2023, UL ALUO in Moderna galerija (MG+) vabita na nove dogodivščine z Ajkcem, drobnim pajkom, ki nas bo naučil, kako naredimo, hranimo in varujemo moderno sliko.

Ajkčeve likovne delavnice za osnovnošolce, pod mentorstvom akademske slikarke prof. Tamara Trček Pečak in njenih študentov, že več kot dve desetletji generacijam otrok približujejo svet umetnosti in odgovarjajo na vprašanja v povezavi z reševanjem in obstojnostjo umetniških del ter delom konservatorja-restavratorja. Delavnice sta do zdaj poleg Moderne galerije gostili tudi Narodna galerija in UL ALUO.

Letos je Ajkec z svojim drobnogledom tudi del velike razstave v Moderni galeriji z naslovom Od blizu, ki se na zanimiv in igriv način posveča prav prikazu konservatorsko-restavratorske problematike.

petih počitniških dneh se bomo na osemurnih delavnicah spoznali z deli umetnikov moderne in sodobne umetnosti, spraševali se bomo, kako so dela nastala in odkrivali na njih neznane detajle. Zanimalo nas bo tudi, kako se lahko zaščiti umetniško delo pred poškodbami in kako se ukrepa, ko do poškodb vendarle pride. Spoznali bomo delo konservatorjev-restavratorjev, »zdravnikov« umetnin, in njihove preiskave, praktične rešitve in strokovne posege, ki jih opravljajo na delih.

Tudi sami se bomo preizkusili v različnih vlogah (umetnika, konservatorja-restavratorja, kustosa). Na voljo nam bo »atelje«, ki bo od februarja postavljen v sklopu razstave. V ateljeju bomo pripravljali nosilce (sestavljanje podokvirov, napenjanje platna, premaz s podlogo) in okrasne okvirje, izdelovali osnutke in teksturirali podloge, reliefno oblikovali površine, tonsko prilagodili okvire ter slikali in oblikovali iz različnih materialov.

Delavnica bo potekala od ponedeljka do petka, od 8.00 do 16.00. Udeleženci bodo zaradi tehnoloških zakonitosti isti izdelek izdelovali več dni, zato je zaželena prisotnost vseh pet dni. Material, orodje, predpasnike, malico in pijačo ter kosilo dobijo otroci na delavnicah.

Cena je 160 € (z DDV-jem) na otroka, če je prijavljenih več otrok iz iste družine – 2. otrok 10 % popust, 3. otrok 15 % popust, 4. otrok brezplačno. Ponujamo tudi 20 % popust za Alumne UL (popusta se seštevata).

 

PRIJAVA

Prijave sprejemamo do začetka delavnice oz. do zapolnitve prostih mest, izključno preko spletnega obrazca na povezavi TUKAJ.

Kotizacijo poravnate pred pričetkom delavnice, na podlagi računa, ki ga boste prejeli po prijavi.

Za vse dodatne informacije pišite na: tamara.trcekpecak@aluo.uni-lj.si in tamara_trcek_pecak@guest.arnes.si.