Neformalno mesto: začasne avtonomije utopije

Poletna šola Neformalno mesto: začasne avtonomije utopije, 2021. Foto: Aleš Rosa.
Poletna šola Neformalno mesto: začasne avtonomije utopije, 2021. Foto: Aleš Rosa.

 

Od 1. do 11. septembra 2021 je UL ALUO sodelovala pri izvedbi mednarodne poletne šole Neformalno mesto: začasne avtonomije utopije, ki je z dogodki in aktivnostmi v Kopru povezala 16 študentov in študentk iz Slovenije, Velike Britanije, Severne Makedonije, Madžarske, Slovaške, Rusije, Nemčije, Avstrije, Srbije, Kosova ter 13 mednarodno priznanih mentorjev ter mentoric iz Italije, Grčije, Albanije, Severne Makedonije in Slovenije.

Program poletne šole je ustvaril prostor začasne rabe s tehnično in medijsko podporo ustvarjalcem v kulturnemu stičišču Libertas in v Kiosku K-67 na Ukmarjevem trgu v Kopru. Odprl je teme, kako je preoblikovanje sistema v zadnjih tridesetih letih vplivalo na spreminjanje vzorcev vedenja, vrednotenja in prepričanj o življenju in razumevanju mest. Primeri začasne uporabe praznih prostorov in uprizoritev novih mestnih prizorišč z vsebinami, ki so na voljo vsem uporabnikom mesta, so ustvarjale nove urbanosti na podlagi vključujoče družbene integracije, socialne solidarnosti in ekološke vključenosti z metodo participativnega sodelovanja.

Šola je povezala študente in študentke ter njihove mentorje in mentorice, ustvarjalce, prebivalce mesta, strokovnjake in zainteresirano javnost različnih starostnih skupin, ki bo tudi dolgoročno funkcionirala kot samooskrbni model ter predstavlja vsebinski generator za razvoj prostorskih tematik Kopra. Na ta način se ustvarila ustrezna podlaga z mnogoterimi povezavami tudi na institucionalnem nivoju ter z mediji in gospodarstvom. Spremljevalne razstave, predstavitve in študentske intervencije v prostor so vsebovale različne strokovne in zabavne delavnice, ki so aktivno povezovale uporabnike. Obenem je bil program namenjen tudi strokovni javnosti s področja urejanja prostora, ki jo ob dogodkih združuje in s tem omogoča večje povezovanje in oblikovanje koherentnega in urbanistično, arhitekturno in krajinsko-arhitekturno smiselno oblikovanega prostora. Program je pripomogel k arhitekturno urbanističnemu oživljanju mestnega jedra in je bil za obiskovalce brezplačen, namenjen uporabnikom v obsegu celotne Mestne občine Koper, kar pomeni mesta Koper in vseh ostalih naselij. To je botrovalo izjemnemu zanimanju in obisku raznolikih dogodkov v času delovanja, kot tudi pred in po njem.

Kot strokovni predavatelji in predavateljice ter mentorji in mentorice so bili vključeni: Marjetica Potrč (Ljubljana), dr. Barbara Predan (Ljubljana), Alessio Rosati (Italija), Christina Serifi (Grčija), Elian Stefa (Albanija), dr. Boštjan Bugarič (Koper), studio KONNTRA – Silvija ShalevaErik JuriševićMirjana Lozanovska (Slovenija, Severna Makedonija in Hrvaška), Nina Vidić Ivančič (Ljubljana), Mateja Filipič (Ljubljana), Maja Vardjan (Ljubljana).

 

Za več informacij in fotografij o dogajanju na poletni šoli priporočamo objavo na blogu Architectuul.

Začetek: 25.08.2021 12:00
Zaključek: 31.08.2021 12:00
Cena: 200 EUR
Spletna prijava:
Materiali:
Lokacija: Koper