prof. Jure Miklavc

Govorilne ure: Četrtek ob 14:30, obvezna najava po mailu vsaj 1 dan prej, seminar IO
Lokacija: Dolenjska cesta 83

Šifra raziskovalca: 54286

Jure Miklavc je diplomant Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in je eden najvidnejših strokovnjakov na področju industrijskega oblikovanja z več kot dvajsetletnimi izkušnjami v praksi. Vodi Studio Miklavc – oblikovalski studio, ki je specializiran za področje industrijskega oblikovanja, vizualnih komunikacij, razvoja blagovnih znamk in svetovanja. Studio uspešno sodeluje z različnimi domačimi in tujimi naročniki s področja gospodarstva, kulture ali javne uprave. V zadnjem času največ razvijajo rešitve na področju zdravstva, osvetlitve, elektronskih naprav, uporabniških vmesnikov, transporta, pohištva in strojegradnje. Še posebej so uspešne rešitve, ki so jih razvijali na področju obutve za tek na smučeh za podjetje Alpina. Ti izdelki zavzemajo tretjinski svetovni tržni delež in so eni izmed globalno najbolj prepoznavnih izdelkov. Studio je v letu 2014 začel sodelovati s svetovno prepoznavnim in uglednim italijanskim podjetjem Bimota, ki izdeluje prestižna motorna kolesa. Oblikujejo tudi za naročnike iz Avstrije, Nemčije in Kalifornije. Posebej odmevne so tudi domače in tuje postavitve razstav, ki jih je zasnoval studio.

Miklavc poučuje na ALUO že od leta 1998, najprej kot zunanji sodelavec in od leta 2001 kot asistent pri izrednem profesorju Janezu Smerdelju. Od leta 2012 vodi svoj seminar in je vodja smeri Industrijsko oblikovanje. Med leti 2015 in 2019 je bil predstojnik Oddelka za Industrijsko in unikatno oblikovanje. Redno tudi predava na Univerzi Hongik na Mednarodni oblikovalski šoli za napredne študije (IDAS) v Seulu v Južni Koreji ter v Berlin international University of Applied Sciences v Nemčiji.

Kot uveljavljeni mednarodni strokovnjak sodeluje v žirijah za najodmevnejše mednarodne nagrade, med drugimi za prestižno nagrado Red dot product design v Essnu, Red dot design concept v Singapurju in Contemporary Good Design v Xiamenu na Kitajskem.

Miklavc je za svoja dela prejel številne mednarodne oblikovalske nagrade in njegovi izdelki so bili razstavljeni na številnih mednarodnih dogodkih in razstavah.

 

Reference

  • Nagrada Good design award, Chicago, 2009, izdelki in blagovna znamka Binom.
  • Nagrada Red dot award: product design, Essen, 2009, izdelki in blagovna znamka Binom.
  • Red dot award: product design, Essen, 2010, čevlji za tek na smučeh Alpina Promise.
  • Nagrada Prešernovega sklada, 2011.
  • Nagrada Red dot award: product design, Essen, 2020, čevlji za tek na smučeh Alpina Elite 3.0.