AJKEC z drobnogledom 2024

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v času letošnjih poletnih počitnic vabi na nove dogodivščine z Ajkcem, drobnim pajkom, s katerim bomo tokrat spoznavali tehnologijo nastajanja impresionističnih slik, vzroke za njihovo propadanje in delo konservatorjev-restavratorjev.

Enotedenska tehnološko obarvana likovna delavnica za osnovnošolce z naslovom Ajkec z drobnogledom 2024: Impresionistična slika – dežela vtisov bo potekala od 1. do 5. julija 2024.

 

ZGODOVINA

Ajkčeve delavnice v organizaciji UL ALUO pod mentorstvom akademske slikarke in konservatorke-restavratorke prof. Tamare Trček Pečak ter v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in študenti že več kot dve desetletji generacijam otrok približujejo svet umetnosti, odgovarjajo na vprašanja v povezavi z reševanjem in obstojnostjo umetniških del in delom konservatorja-restavratorja. Sprva so se odvijale v Narodni galeriji, zadnjih nekaj let na UL ALUO.

 

POTEK

Delavnica Ajkec z drobnogledom 2024 bo potekala od ponedeljka, 1. 7.,  do petka, 5. 7., med 9. in 15. uro, v prostorih Oddelka za restavratorstvo UL ALUO, Tobačna 5, Ljubljana. Mogoč bo prihod ob 8.30, otroci pa bodo lahko počakali na svoje starše oz. skrbnike do 15.30.

Letos se bomo osredotočili na obdobje impresionizma in med drugim obiskali Narodno galerijo v Ljubljani. Dela, ki jih bodo otroci ustvarili, bomo v začetku leta 2025, ob 25-letnici Ajkčevih delavnic, predstavili na posebni razstavi (lokacija in termin bosta znana naknadno). Po končani razstavi bodo otroci svoja dela lahko odnesli domov.

Udeleženci bodo zaradi tehnoloških zakonitosti isti izdelek izdelovali več dni, zato je zaželena prisotnost vseh pet dni. Material, orodje, predpasnike, malico in pijačo ter kosilo dobijo otroci na delavnicah.

 

CENA IN PRIJAVA

Cena delavnice je 170 € (z DDV-jem) na otroka; če je prijavljenih več otrok iz iste družine, dobi: 2. otrok 10 % popust, 3. otrok 15 % popust, 4. otrok brezplačno.

Prijave sprejemamo do začetka delavnice oz. do zapolnitve prostih mest, izključno preko spletnega obrazca na povezavi: https://forms.office.com/e/zJwJzjbZzt

 

PREDVIDEN PROGRAM

Ponedeljek, 1. 7. 2024
 • Uvod,
 • priprava nosilca (sestavljanje podokvirov, napenjanje platna, premaz s podlogo),
 • priprava okrasnega okvira,
 • pogovor o možnih motivih.

Torek, 2. 7. 2024

 • Ogled slik v Narodni galeriji,
 • izdelava osnutkov.

Sreda, 3. 7. 2024

 • Iskanje motivov v naravi – obisk živalskega vrta (ta dan bodo starši oddali in prevzeli otroke v ZOO Ljubljana).

Četrtek, 4. 7. 2024

 • Slikanje,
 • ogled konservatorsko-restavratorskih delavnic in/ali videa.

Petek, 5. 7. 2024

 • Slikanje,
 • tonsko prilagajanje okrasnega okvira.

Opomba: Glede na tehnološke zahteve med procesom dela lahko pride do zamenjave vrstnega reda dejavnosti.

Za dodatne informacije pišite na: tamara.trcekpecak@aluo.uni-lj.si

 

VABLJENI K VPISU!

 

>>Kdo je Pajkec Ajkec?

 


Vodja projekta: prof. Tamara Trček Pečak
Idejna zasnova in vodenje delavnic: prof. Tamara Trček Pečak, akad. slik.; mag. Sara Štorgel, akad. slik.
Strokovni sodelavec: akad. slik. Gregor Kokalj

Ajkčeve delavnice že od vsega začetka podpira Rotary Club Ljubljana in s svojimi prispevki omogoča udeležbo otrokom in mladostnikom, ki bi si te delavnice sicer težko privoščili.

Delavnica je tudi del programa letošnje Konservatorsko-restavratorske transverzale.