Zgodba o juti

V sredo, 5. oktobra 2022, vas v okviru BIO27 vabimo v MAO, na dogodek Zgodba o juti, interaktivno predstavitev kreativnega potenciala materiala, s katerim se v vsakodnevnem življenju srečamo le redko – jute.

Projekti študentov magistrske stopnje industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v »predkoronskem« letu so dokaz, da je mogoče na prvi pogled še tako neuporaben odpadek predelati za vsestransko uporabo, bodisi kot nov izdelek z drugim namenom ali kot surovino za nadaljnjo uporabo v proizvodnih procesih. Iskanje nove uporabe tega materiala, pa, kot pričajo tudi projekti študentov, vodi do presenetljivih inovacij, s katerimi bi lahko reševali pereče probleme embalaže za enkratno uporabo.

Juta se najpogosteje uporablja za transportne žaklje kavnih zrn, v Sloveniji pa se večina tega materiala zavrže in pristane v sežigalnici. Surovino, svoje eksperimentalne izkušnje in potencial za uporabo bosta predstavili izr. prof. mag. Barbara Prinčič in magistrska kandidatka Julija Karas s smeri Industrijsko oblikovanje UL ALUO. Na dogodku bo juta v različnih pojavnih oblikah na razpolago za ogled in otip, v živo bodo predstavljeni tudi različna uporaba jute v povezavi z drugimi materiali. Nekaj jute pa bo tudi mogoče odnesti domov ter jo, pod vtisom dogodka, ponovno uporabiti v lastnem domu.

Dogodek poteka v okviru BIO27 in v sodelovanju z UL ALUO.