Vsi trije prejemniki nagrad in priznanja Ivane Kobilca 2023 sodelavci ALUO

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) je 6. decembra 2023 v Mestnem muzeju Ljubljana šestič po vrsti podelilo nagradi in priznanje, poimenovane po najvidnejši slovenski slikarki Ivani Kobilca. Nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo je prejela izr. prof. mag. Zora Stančič, za aktualno produkcijo pa doc. mag. Arjan Pregl. Priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti je prejela izr. prof. dr. Nadja Zgonik.

Objavljamo obrazložitve letošnje komisije, ki so jo sestavljali Nadja Gnamuš, Živa Kleindienst, Mateja Kavčič, Damijan Kracina in Aleksandra Saška Gruden.

ZORA STANČIČ je prejela nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo, ki jo prejmejo ustvarjalci, člani DLUL, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko vizualno umetnost. Za samosvoj in prepoznaven opus, zavezan grafiki v razširjenem polju, preko katere odločno artikulira refleksijo življenja v vseh njegovih razsežnostih, krhkostih in napakah.

ARJAN PREGL je prejel nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo, ki jo prejmejo ustvarjalci, člani DLUL, za izjemne dosežke ali novosti na področju likovne umetnosti v obdobju zadnjih petih let. Za niz slikarskih razstav, v katerih so, v navidezno brezbrižni in hudomušni maniri, z živahno paleto barv, zakodirana dvoumna sporočila, ki nastavljajo zrcalo družbi.

NADJA ZGONIK je prejela priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti, ki so s svojo dejavnostjo pomembno pripomogli k delovanju in kakovosti področja ter niso člani DLUL. Za aktivno spremljanje razvoja domače sodobne likovne in vizualne umetnosti, ugledane in primerljive z razvojem evropskega in širšega konteksta svetovne likovne pojavnosti.

Vsem trem iskreno čestitamo!

 


Na fotografiji s podelitve: Nadja Zgonik, Arjan Pregl in v imenu Zore Stančič Damjan Kozole; avtor: Janez Zalaznik.