Uvodni dogodek Design+Science: predavanje o parainteligenci in glasbeno-vizualni recital

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Kulturno izobraževalno društvo PiNA skupaj s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo (UL FKKT), z Oddelkom za oblikovanje vizualnih komunikacij Umetniške akademije v SplituInštitutom Joanneum Univerze uporabnih znanosti v Gradcu in s Cankarjevim domom vabi na uvodni dogodek tretje edicije poletne šole Design+Science, ki bo v ponedeljek, 10. julija 2023, ob 19.00, v Klubu CD Cankarjevega doma.

Šolo bo ob tej priložnosti otvorila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, nadaljevali pa bomo s predavanjem Eraya Sertaça Ersayina in Stuarta Walkerja ter glasbeno-vizualnim recitalom Tomaža Groma (solo).

Design+Science je mednarodna multidisciplinarna poletna šola, ki spodbuja raziskovanje in eksperimentiranje na presečišču oblikovanja ter različnih znanstvenih področij pod vodstvom priznanih strokovnjakov. Od 10. do 14. julija se bodo v Ljubljani zbrali udeleženci z vsega sveta, kjer bodo raziskovali na temo parainteligence, o čemer bosta razpravljala tudi Eray Sertaç Ersayin in Stuart Walker.

 

PREDAVANJE

Eray Sertaç Ersayin

Sertaç Ersayin se v Turčiji ukvarja s povezovanjem oblikovalcev z vlado in industrijo ob odgovorni proizvodnji in porabi v različnih sektorjih. Prepričan je, da ima oblikovanje zelo pomembno vlogo pri razvoju institucij, industrije, blagovnih znamk, mest in narodov ter da med proizvodnjo in porabo obstajajo pozitivni pristopi, s katerimi je mogoče uveljaviti cilje odgovorne proizvodnje in porabe.

Stuart Walker

Stuart Walker je predsednik oddelka za trajnostno oblikovanje na Manchester School of Art, na Univerzi Manchester Metropolitan, zaslužni profesor na Univerzi Lancaster in Univerzi Calgary v Kanadi, kjer je vodil oddelek za industrijsko oblikovanje. Poleg tega je tudi gostujoči profesor trajnostnega oblikovanja na Univerzi Kingston v Londonu. Njegovo glavno raziskovalno področje je oblikovanje za trajnost, pri čemer raziskuje medsebojno povezana vprašanja družbene pravičnosti, etike in duhovnosti, estetike, lokalizacije in okolja.

 

RECITAL

Tomaž Grom

Predavanju bo sledil glasbeno-vizualni recital, ki ga bo Tomaž Grom uprizoril na kontrabasu z elektroniko in dada tolkali ter ga pospremil z videom. Avtor glasbo dojema kot medij komunikacije, ne kot estetski užitek. Glasba je zanj iskanje, so nepojasnjena vprašanja, pretakanje zamisli, negotove razmere. Kompozicija je improvizacija, ki mu daje prostor, da odtava, dela napake, se izgublja in iznajdeva intrigantne rešitve. Težave rojevajo razmisleke in odpirajo nove poti.

Tomaž Grom je ustanovitelj in programski vodja zavoda Sploh (Sound / Performing / Listening / Observing / Hearing), ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom. Gostoval je na festivalih po Evropi in Severni Ameriki, ustvaril avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme. Po njegovi zamisli je nastal celovečerni dokumentarni film Šum Balkana režiserja Borisa Petkoviča. Je tudi avtor video portretov umetnic, ki nastajajo za spletni portal Centralala.si, ter filmov Komaj čakam, da prideš (2022) in Ne misli, da bo kdaj mimo (2023).

 

Informacijsko središče in prodaja vstopnic

T (01) 2417 299 E vstopnice@cd-cc.si
Cena: 10,00 EUR

Blagajna (podhod Maxija) je ob delavnikih odprta od 11. do 13. in od 15. do 17. ure, ob sobotah uro pred prireditvami. Nakup vstopnic tudi na spletu www.cd-cc.si, po tel. 01 2417 300 (ob delavnikih od 11. do 13. ure) in pri pooblaščenih prodajalcih (Petrol, Kompas, mojekarte.si).