Uspeh študentov ALUO na mednarodnem izzivu storitvenega oblikovanja

Podiplomske študentke in študenti industrijskega oblikovanja UL ALUO Tjaša Mužina, Maruša Dolinar, Pia Groleger, Žan Girandon, Luka Pleskovič in Simon Izidor Rozman so osvojili izjemno tretje mesto na mednarodnem izzivu storitvenega oblikovanja 2021 Student Service Design Challenge. Razglasitev zmagovalcev se je odvila 11. junija 2021, v okviru dogodka na barcelonskem tednu oblikovanja.

Mednarodni natečaj Student Service Design Challenge je letos vabil k oblikovanju trajnostnih rešitev z zaprto zanko, ki vključujejo vsakodnevne uporabnike in olajšajo uvajanje krožnega oblikovanja v obstoječe industrijske procese. Na izziv se je v začetku leta prijavilo več kot 70 skupin z 41 univerz z vsega sveta. 27 jih je bilo v prvem krogu izbranih za nadaljevanje. Po petih mesecih intenzivnega dela je mednarodna žirija ocenila rezultate in ekipa študentov UL ALUO, ki so se poimenovali Bulky Bananas, si skupaj s študentsko ekipo s Politecnico di Milano deli izjemno tretje mesto. Poleg denarne nagrade se vsem zmagovalnim ekipam obeta tudi sodelovanje na Dutch Design Week oktobra 2021, kjer bo njihovo delo predstavljeno tudi širši mednarodni javnosti.

Naši študenti so se v okviru izziva lotili problematike zavržene hrane in kot rešitev ponudili odličen primer družbenega oblikovanja v obliki storitve. Temelji na uporabi aplikacije in pametnega industrijskega hladilnika z namenom zmanjševanja odpadne hrane in povečanja donacije hrane. Ali kot so svoj projekt FUTR za JUTR obrazložili sami:

“Every day humanity faces numerous challenges, which noticeably impact the economic, socio-ethical and environmental aspects of our lives. One of them is the increasing amount of food waste, which is not only a global, but also a local issue. 140.804 tonnes of food are wasted in Slovenia per year, with 39% still being edible. The average Slovenian throws away 160€ worth of food per year while 8% of Slovenian population cannot afford a proper meal at least every other day. Our challenge was to find a better way to lessen edible food waste generated in the second half of the food supply chain by systemically optimising food donations.”

Več informacij o zmagovalnih projektih (z obrazložitvami žirije) je dostopnih na povezavi: https://servicedesignchallenge.com/winner-announcement-2021. Tukaj najdete tudi predstavitveni video projekta.

Koordinatorka projekta za UL ALUO je izr. prof. dr. Barbara Predan.

Futr za jutr, “hero shot”:

Futr za jutr, shema projekta: