Triumf človeške neumnosti

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in TAM-TAM vabita na razstavo magistrskih študentk in študentov smeri Grafično oblikovanje z naslovom “Triumf človeške neumnosti. Vojna žarišča, 2023”, nastalo v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede (UL FDV).

Odprtje se bo odvilo v sklopu spremljevalnega programa Odprte akademije 2023, v petek, 2. junija 2023, ob 16.00, v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani.

 

Živimo v nevarnem svetu, državljanske vojne, vojne proti drogam, etnično nasilje, množično nekaznovano spolno nasilje nad ženskami in otroci, teroristični napadi in politično nasilje.

To je bolečina, v kateri je svet danes. Po letu 1995 je vojna spet na evropskih tleh, Rusko-Ukrajinska vojna je do sedaj zahtevala že več kot 350.000 žrtev. Vojaki doživljajo vojno drugače kot civilisti. V zadnjem desetletju je bilo v oboroženih spopadih po svetu do dva milijona ubitih otrok. Trenutno dve milijardi ljudi živi na območjih, ki so jih prizadeli konflikti. Si sploh lahko predstavljamo obseg in globino, ki jo dosega to neizmerno polje bolečine?

S projektom Triumf človeške neumnosti so ustvarjalci želeli opozoriti in identificirati nekatera vojna žarišča v svetu in posledice, ki jih ti konflikti prinašajo ljudem; ne samo tistim na prizoriščih spopadov, temveč tudi nam, ki sicer živimo v miru.

 

Tematsko predavanje: doc. dr. Faris Končan (UL FDV)

Avtorice in avtorji: Tina Dernovšek, Nia Gombač, Mojca Krivec, Patrik Marčetič, Maša Ornik, Eva Popit, Lucas Schwantes de Lima, Urban Šelj, Magdalena Štibohar, Žiga Vavričuk, Zarja Velič, Anže Zajc

Mentorja: prof. Eduard Čehovin in prof. Radovan Jenko (UL ALUO)

 

Razstava bo ob Parku slovenske reformacije na ogled do 6. julija 2023.