Trajnostni vidik (pre)hrane na UL ALUO
17.04.2024
V sklopu Festivala hrane za možgane, niza interdisciplinarnih dogodkov, ki ga Univerza v Ljubljani med 23. in 25. aprilom 2024 organizira v sodelovanju z Inštitutom “Jožef Stefan” in Kemijskim inštitutom, bo na panojih pred rektoratom UL na Kongresnem trgu od torka, 23. aprila, dalje na ogled razstava Trajnostni vidik (pre)hrane na UL ALUO.
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) je leta 2021 pristopila h globalni pobudi univerz za delovanje k prehodu v brezogljični svet in se zavzela za dosego ogljične nevtralnosti ustanove do leta 2050. Naši konkretni koraki k trajnosti med drugim vključujejo zmanjševanje negativnih okoljskih vplivov, povzročenih z vsakodnevnimi prehranskimi navadami (na primer ukinitev plastičnih lončkov v akademijskih avtomatih za tople napitke ali trajnostna produkcija pogostitev na obrazstavnih dogodkih), ter spodbujanje trajnostnih študentskih projektov na področju odpadne hrane (na primer predelava kavnega odpada v substrat za gobe ali konzerviranje zavržene hrane s tehniko sušenja po zgledu naših prednikov). Pričujoča razstava predstavlja izbor tovrstnih dobrih praks na UL ALUO.
Avtorice in avtorji predstavljenih projektov: Urša del Cott, Tina Dernovšek, Maruša Dolinar, Žan Girandon, Pia Groleger, Maja Jenko, Julija Karas, Maša Kralj, Mojca Krivec, Emilija Meserko, Andrija Mihailovič, Tjaša Mužina, Luka Pleskovič, Eva Popit, Irina Pozdorovkina, Simon Rozman, Anna Sangawa Hmeljak, Lukas Schawnted de Lima, Urban Šelj, Magdalena Štibohar, Ana Topole in Anže Zajc
Izbor in urejanje besedil: Pia Groleger
Grafično oblikovanje: Jovana Đukić
Lektura: Jezikovna zadruga Soglasnik
Organizacija: UL ALUO
Naslovna fotografija:
Biopolimer, magistrska naloga
Avtorica: Julija Karas
Mentorica: prof. mag. Barbara Prinčič