Tipografija študentov ALUO in NTF

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vas skupaj z

Naravoslovnotehniško fakulteto (UL NTF) in Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) vabi na

odprtje razstave Tipografija študentov ALUO in NTF,

ki bo v četrtek, 14. februarja 2019, ob 19.00

v Veliki čitalnici NUK, Turjaška 1, Ljubljana.

Tipografija je vse od začetkov v 15. stoletju, ko je Johannes Gutenberg, oče črne umetnosti, izumil kako izdelati več enakih črk, zelo pomemben dejavnik v naših življenjih.

Poznavanje tipografije je zelo pomembno tudi v našem času. Računalniki so omogočili še več inovacij na področju tipografije, s čimer je umetniški prostor rasel v tehnološkem okolju. Poznavanje tipografije je s spremembo medijev in tehnologij spet dobilo pomembno mesto, a zdaj v novem digitaliziranem okolju.

Na razstavi študentov UL ALUO in UL NTF so predstavljena dela, ki so nastala v zimskem semestru študijskega leta 2018/2019 in odlične tipografske rešitve iz preteklih let, ki ne smejo ostati neopažene. Na ogled postavljamo različne črkovne vrste, tipografske igre, kinetično tipografijo in tipografske rešitve v knjigah.


KUSTOSA RAZSTAVE: prof. Eduard Čehovin (koordinator UL ALUO), prof. dr. Klementina Možina (koordinatorka UL NTF)
LOKACIJA: Plečnikov hodnik NUK
ODPRTOST: ponedeljek – petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 18.00


Dela sodelujočih študentk in študentov UL ALUO so nastala pod mentorstvom: prof. Eduarda Čehovinaprof. Radovana Jenka, prof. Boštjana Botasa Kendeizr. prof. Domna Frasaasist. Marina Šantića ter upokojenih profesorjev Ranka Novaka in Lucijana Bratuša.

Sočasno se bo odprla tudi razstava Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta, obe v sklopu cikla Lepota knjige. Odprla ju bo pisateljica, literarna teoretičarka in senatorka Republike Italije dr. Tatjana Rojc.

 

Obe razstavi bosta na ogled do 22. junija 2019.

 

 

Na fotografiji zgoraj: kolaž študentskih del z razstave