Taktike&praksa #14: Merilo + delavnica na ALUO 1/4

14. edicija Aksiominega diskurzivnega kulturnega programa Taktike&praksa, ki bo (v partnerstvu z UL ALUO, s Centrom urbane kulture Kino Šiška, z Lokalpatriot – Mladinskim klubom DNŠ in v okviru projekta konSekvence) potekala od marca do maja 2023, se osredotoča na sodobno raziskovalno umetnost, družbo in nove tehnologije, predstavlja umetnike, teoretike in raziskovalce ter jih povezuje v kontinuirano raziskovanje koncepta MERILA – od nano do globalne ravni in še dlje. 

Kaj imajo skupnega nanotehnologija in letalska tehnologija, zvočno valovanje in komputacija globalnega obsega, optični inženiring in elektroenergetska omrežja, mikročipi in globalno segrevanje, molekula H20 in podatkovne baze za strojno učenje, vaše domače rutine in globalne politike? Vsi ti pojavi obstajajo ali operirajo onkraj vidnega spektra, onkraj naše zmožnosti, da bi jih videli in razvili membrano, ki bi omogočala medsebojno komunikacijo. Da bi se z njimi spoprijeli, moramo razviti zmožnost razmišljanja v merilih, ki so večji ali manjši od človeškega.

Sodelujoči: Anna Engelhardt, Anthony Downey, Bani Brusadin, Farzin Lotfi-Jam, Laura Tripaldi, Liam Young, Mark Cinkevich, Mojca Kumerdej, Nadim Choufi, Nestor Siré, Nicole L’Huillier, Solveig Qu Suess, Steffen Köhn, Špela Petrič, Yu Hsin Su

14. edicija programa Taktike&praksa se bo začela z uvodno konferenco v Kinu Šiška, sledili pa ji bodo še štirje programski sklopi, sestavljeni iz razstav, predavanj umetnikov in delavnic, ki bodo potekali na različnih lokacijah v Ljubljani. UL ALUO še posebej priporoča vse štiri delavnice v programu*, saj bodo potekale v prostorih smeri Video, animacija in novi mediji (UL ALUO, Tobačna 5) ter so primarno namenjene študentkam in študentom umetniških in oblikovalskih smeri.

Celoten program 14. edicije: https://www.aksioma.org/scale/

 

Druge razsežnosti
Vizije, politika in infrastrukturno nasilje na več kot človeškem planetu
UVODNA KONFERENCA

6. marec 2023, 15.30-21.35
Kino Šiška, Ljubljana + spletni prenos

Udeležba je brezplačna. Za obisk dogodkov v Kinu Šiška je potrebna prijava: https://pretix.eu/aksioma/scale/

 

*DELAVNICA 1/4

Anna Engelhardt, Mark Cinkevich
Preiskava kot medij: pridobivanje obveščevalnih podatkov iz javnih virov za umetnike

8. marec 2023, 14.00–17.00
UL ALUO, Video, animacija in novi mediji, Tobačna 5, Ljubljana

Brezplačna udeležba. Registracija je obvezna: https://pretix.eu/aksioma/scale/

Kaj potrebujete? Prenosni računalnik z nameščenim Google Earth Pro
Trajanje: dve uri in pol, vključno s polurnim premorom.

Jezik: angleščina
Št. udeležencev: 25

Sodobne metode nadziranja in nasilja so prikrite ter vpete v obsežna infrastrukturna in logistična omrežja, zato se jim lahko zoperstavimo le z novimi praksami in orodji. Anna Engelhardt in Mark Cinkevich bosta skozi predstavitev ustvarjanja filmskega eseja Onset razložila, kaj so orodja za pridobivanje podatkov iz javnih virov (open-source intelligence) in kako bi te tehnike lahko vplivale na posamezne umetniške prakse. Spregovorila bosta tudi o stapljanju dejstev in fikcije ter v tem kontekstu pojasnila, kako iskati zaupne informacije in jih pretvoriti v kaj več kot le diskretne številke o količini prenesenih megavatov.

Cinkevich in Engelhardt v svoji praksi združujeta orodja za pridobivanje podatkov iz javnih virov in demonologijo ter skozi to prizmo podrobno preučujeta rusko vojaško strategijo. Zaporedje dogodkov ugotavljata na način, ki je soroden rekonstrukciji transnacionalnega prizorišča zločina, s čimer v svoje delo vnašata parafikcijski narativ. Javno dostopni podatki jima omogočajo vpogled v tako skrbno merjene in nadzorovane segmente, kot so energetske in vojaške infrastrukture, demonologija pa odpira poti za prepletanje različnih primerov in disciplin, kar je za umetniško prakso bistveno.

Po predstavitvi konceptov bodo udeleženci vabljeni, da opisane metode raziskovanja uporabijo v praksi. Prejeli bodo GPS koordinate ruskih vojaških struktur in ob pomoči avtorjev izvedli lastno preiskavo.

Anna Engelhardt je umetniško ime medijske umetnice, raziskovalke in pisateljice, ki v svoji praksi, katere glavni cilj je odpraviti ruski imperializem, preučuje postsovjetski kibernetski prostor skozi prizmo dekolonializma. Njene raziskave privzemajo raznovrstne medijske oblike, kar vključuje video, programske in strojne vmesnike. V svojih predavanjih in publikacijah si prizadeva, da bi digitalne konflikte umestila znotraj širše kolonialne matrice. Njena dela in aktivnosti so bile med drugim predstavljene na festivalu transmediale, Beneškem arhitekturnem bienalu, festivalu Ars Electronica, v revijah Digital War in The Funambulist ter na Kijevskem bienalu.

Mark Cinkevich (1994, Lagojsk) je v Belorusiji rojen interdisciplinarni raziskovalec in umetnik, ki živi v Varšavi. Na univerzi v Helsinkih je opravil magisterij iz kulturnih študij, trenutno pa je doktorand na Oddelku za antropologijo na Univerzi v Varšavi. V svoji praksi se posveča kritiškim, spekulativnim in eksperimentalnim vidikom umetnosti, ki operirajo na presečišču dejstev in fikcije. Njegovo delo se osredotoča na postovjetsko infrastrukturno in socialno pokrajino, skozi katero raziskuje zlasti koncepte jedrskega kolonializma, infrastrukturnega kolonializma, ekstraktivizma ter grozodejstvev.

Povezan dogodek:

Anna Engelhardt, Mark Cinkevich: Onset, razstava
Aksioma | Projektni prostor, 7.-24. marec 2023
Otvoritev: sreda, 7. marec 2023, ob 19.00
Več: https://aksioma.org/onset

 

 


Produkcija in organizacija: Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Za serijo: Taktike&praksa
V partnerstvu s: Center urbane kulture Kino Šiška, UL ALUO, Lokalpatriot
V okviru projekta konSekvence Platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS.

konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.