Taktike&praksa #14: delavnica na ALUO 2/4: Realnočasovni subjekti

14. edicija Aksiominega diskurzivnega kulturnega programa Taktike&praksa, ki (v partnerstvu z UL ALUO, s Centrom urbane kulture Kino Šiška, z Lokalpatriot – Mladinskim klubom DNŠ in v okviru projekta konSekvence) poteka od marca do maja 2023, se osredotoča na sodobno raziskovalno umetnost, družbo in nove tehnologije, predstavlja umetnike, teoretike in raziskovalce ter jih povezuje v kontinuirano raziskovanje koncepta MERILA – od nano do globalne ravni in še dlje. 

Tudi letošnji program obsega štiri programske sklope, sestavljene iz razstav, predavanj umetnikov in delavnic, ki potekajo na različnih lokacijah v Ljubljani. UL ALUO še posebej priporoča vse štiri delavnice v programu*, saj potekajo v prostorih smeri Video, animacija in novi mediji (UL ALUO, Tobačna 5) ter so primarno namenjene našim študentkam in študentom umetniških in oblikovalskih smeri.

Celoten program 14. edicije: https://www.aksioma.org/scale/

 

*DELAVNICA 2/4

Farzin Lotfi-Jam
Realnočasovni subjekti

29. marec 2023, 14.00–17.00
UL ALUO, Video, animacija in novi mediji, Tobačna 5, Ljubljana

Brezplačna udeležba. Registracija je obveznahttps://pretix.eu/aksioma/scale/

Kaj potrebujete? Prenosni računalnik z:

Predhodno znanje ni potrebno!

Jezik: angleščina
Št. udeležencev: 25

– – – – –

Kje prebivajo virtualni ljudje? V tej delavnici bomo odgovor na to vprašanje raziskali s pomočjo najnovejših urbanih simulacij, ki virtualizirajo mesta in njihove prebivalce. Natančneje bomo kot izhodišče preučevanja in metodološke zasnove uporabili tehnologijo tako imenovanega »digitalnega dvojnika«, virtualne replike, ki podatke, pridobljene od objektov v fizičnem svetu, mapira v digitalne kopije v simuliranem mestu. Gre za eno najnovejših tehnologij pametnih mest, ki jih mestnim oblastem tržijo globalna logistična in tehnološka podjetja. Digitalni dvojniki so potopitvene, vsevedne fantazijske podobe, poseljene z realnočasnovimi podatki o človeški aktivnosti, vremenu, prometu in drugih urbanih dogodkih. Ta tehnologija prinaša tveganje, da se bodo nosilci odločanja pri razumevanju mest zanašali le na komputacijski model, s katerim bodo nato tudi ustvarili urbane prihodnosti.

Ta delavnica preučuje, kako digitalni dvojniki predstavijo mesta in njihove prebivalce. Zastavlja vprašanje, kako bo ta tehnologija vplivala na kolektivne urbane prihodnosti in kako jo lahko mobiliziramo za ustvarjanje enakopravnejših, pravičnejših in vznemirljivejših urbanih vizij. Udeleženci delavnice bodo tehnično in konceptualno shekali komponente (podatkovne vnose, potopitvene vizualizacije in simulacije ter izhodne podatke) koncepta in sistemske arhitekture digitalnega dvojnika ter s pomočjo orodja Unreal Gaming Engine ustvarili preprosto simulacijo urbanega okolja.

Farzin Lotfi-Jam je arhitekt, ki v svojem delu raziskuje politiko tehnologije in mest. Kot docent arhitekture na Univerzi Cornell je tudi vodja laboratorija Realtime Urbanism, kjer uporabljajo in izumljajo nove prostorske medije in tehnologije, ki omogočajo vizualizacijo in simulacijo načinov, na katere algoritmi, modeli in pojmovanja »realnega časa« vladajo urbanemu življenju. Je tudi direktor interdisciplinarnega studia za oblikovanje Farzin Farzin, ki združuje arhitekturo, urbanizem, komputacijo in medije. Njegovi samostojni in kolaborativni projekti so multimedijski in temeljijo na raziskavah, obsegajo pa vse od modeliranja matric nadzorovanja v pametnih mestih do prostorske umestitve kulturne logike družbenih medijev. Lotfi-Jamova dela so vključena v zbirki Centra Pompidou in fundacije Sharjah Art, leta 2022 pa je dobil nagrado, ki jo podeljuje organizacija Architectural League of New York. Za svoje raziskave prejema nepovratna sredstva in podporo organizacij Alexander S. Onassis Foundation, Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts, M+/Design Trust in The Shed, ki ga je imenovala za prvega umetnika, izbranega na javnem razpisu. Njegova dela so bila razstavljena v ustanovah in na dogodkih, kot so med drugim Storefront for Art and Architecture, Nacionalni muzej umetnosti 21. stoletja v Rimu, Beneški arhitekturni bienale, Arhitekturni trienale v Oslu, Istanbulski oblikovalski bienale, Seulski arhitekturni bienale in Arhitekturni trienale Sharjah. Je tudi soavtor knjige Modern Management Methods: Architecture, Historical Value, and the Electromagnetic Image, ki je bila izdana pri založbi Columbia University Press.

Povezana dogodka:

  • predstavitev Merila realnega časa, 28. marec 2023, ob 18.00, Cukrarna, Ljubljana;
  • razstava Moja domača rutina, otvoritev: 29. marec 2023, ob 19.00 (na ogled do aprila 2023), Projektni prostor Aksioma, Ljubljana.

 


Produkcija in organizacija: Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2023
Za serijo: Taktike&praksa
Partner: UL ALUO
V okviru projekta konSekvence, ki ga realizira konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.