Taktike & praksa #12: Novi ekstraktivizem

Diskurzivni kulturni program Taktike & praksa, posvečen sodobni raziskovalni umetnosti, družbi in novim tehnologijam, ki od leta 2010 redno poteka v Ljubljani, bo v letošnji 12. ediciji, v združenih prizadevanjih štirih institucij: Aksiome – Zavoda za sodobne umetnosti, Galerije Cukrarna, konS – platforme za sodobno raziskovalno umetnost in UL ALUO, predstavil transdisciplinarni program s fokusom na temo »novega ekstraktivizma« (več o temi preberite tukaj).

Taktike & praksa #12: Novi ekstraktivizem se bo odvil med januarjem in junijem 2022. Program je sestavljen iz štirih sklopov. Vsak od sklopov bo predstavil delo enega od sodelujočih štirih mednarodno priznanih umetnikov na naslednji način:

  • z razstavo v Projektnem prostoru Aksioma,
  • s pogovorom z umetnikom v Galeriji Cukrarna,
  • z delavnico na UL ALUO ter
  • objavo novega eseja za serijo PostScriptUM.

 

UL ALUO še posebej priporoča vse štiri delavnice v programu, saj bodo potekale v prostorih smeri Video, animacija in novi mediji (UL ALUO, Tobačna 5) ter so primarno namenjene študentkam in študentom umetniških in oblikovalskih smeri.

 

1. SKLOP

se je začel 19. januarja z »ogrevalnim« dogodkom v Projektnem prostoru Aksioma: predstavitvijo spletnega projekta Skrito življenje uporabnika Amazona umetnice in raziskovalke Joane Moll, ki osvetli Amazonovo pogosto nezaznavno, a agresivno izkoriščanje svojih uporabnikov, ki je vgrajeno v jedro poslovnih strategij tako imenovanih internetnih podjetij.

Katalonska umetnica bo v fokusu tudi od 16. februarja dalje, ko se ta sklop nadaljuje:

Skrito življenje uporabnika Amazona
RAZSTAVA
Aksioma | Projektni prostor, Ljubljana
19. januar–11. februar 2022

Carbolytics
RAZSTAVA
Aksioma | Projektni prostor, Ljubljana
16. februar–11. marec 2022

Pridobivanje podatkov, materialnost in avtonomija
PREDSTAVITEV
Cukrarna, Ljubljana
16. februar 2022

Skrito življenje brskalnika
DELAVNICA
UL ALUO, Ljubljana
16.–17. februar 2022

Matthew Fuller: Analiza, razkrivanje in dodajanje: estetska in ekološka logika Carbolytics Joane Moll
PUBLIKACIJA

Ta prvi sklop je še posebej pomemben, saj gosti svetovno premiero projekta Carbolytics, najnovejšega umetniško-raziskovalnega projekta Joane Moll, ki ga je Aksioma naročila v okviru konS ≡ Platforme za raziskovalno sodobno umetnost in je nastal v sodelovanju z barcelonskim superračunalniškim centrom (BSC) ter v partnerstvu s festivalom Sónar (ES). Za ta projekt je BSC izračunal količino sledilnih piškotkov, ki so prisotni na 1 milijonu največjih spletnih mest na svetu, in povprečno porabo z njimi povezane energije. Projekt tako nudi novo perspektivo pri obravnavi družbenih in okoljskih stroškov vseprisotnega nadzora z raziskovanjem strategij za dvig ozaveščenosti javnosti o vplivu zbiranja podatkov na okolje.

 

2. SKLOP

Marca se program nadaljuje z akademikom, raziskovalcem in umetnikom Vladanom Jolerjem, mednarodno priznanim za svoje raziskave o trenutnem platformnem gospodarstvu, ki bo predstavil svoje najnovejše delo — kartografski projekt Novi ekstraktivizem: titansko prizadevanje za oris družbenih, okoljskih, gospodarskih in političnih učinkov ekstraktivnega gospodarstva, ki nas vse lovi v kletko družbenih medijev, da bi v zadnji sili kapitaliziralo naše podatke.

Novi ekstraktivizem
RAZSTAVA
Aksioma | Projektni prostor, Ljubljana
16. marec–15. april 2022

Seciranje novega ekstraktivizma
PREDSTAVITEV
Cukrarna, Ljubljana
16. marec 2022

Anatomije črne skrinjice
DELAVNICA
UL ALUO, Ljubljana
16. marec 2022

Felix Stalder: Ubežna hitrost. Računalništvo in veliko pospeševanje
PUBLIKACIJA

 

3. SKLOP

Aprila program nadaljuje kolektiv DISNOVATION.ORG s svojo Post-rastjo, spekulativnim umetniškim in raziskovalnim projektom, ki izziva prevladujoče pripovedi o rasti in napredku ter si prizadeva razbiti kapitalistični mit o stalni rasti in predlagati praktične strategije za življenje na Zemlji v scenariju post-rasti in post-ekstraktivizma.

Sistem za podporo življenju
RAZSTAVA
Aksioma | Projektni prostor, Ljubljana
20. april–20. maj 2022

Post-rast
PREDSTAVITEV
Cukrarna, Ljubljana
20. april 2022

Zbirka orodij za post-rast (igra)
DELAVNICA
UL ALUO, Ljubljana
20. april 2022

PUBLIKACIJA
PostScriptUM #42

 

4. SKLOP

Zadnji sklop dejavnosti bo potekal med majem in junijem in bo temeljil na razstavi Programska oprema za manj, ki združuje serijo del ameriškega umetnika Bena Grosserja, ki kritično preizprašuje z rastjo obsedeno poslovno kulturo Silicijeve doline, ki je izoblikovala ideologijo »več«, na kateri temelji programska oprema, ki omogoča informacijsko družbo.

Ben Grosser
Programska oprema za manj
RAZSTAVA
Aksioma | Projektni prostor, Ljubljana
25. maj–24. junij 2022

Manj metrike, več naključnih procesov: tehnike upora v platformnem svetu
PREDSTAVITEV
Cukrarna, Ljubljana
25. maj 2022

Ponovno sestavljanje spleta: Orodja in tehnike za ponovno vzpostavitev avtonomnosti v svetu, ki ga poganja programska oprema
DELAVNICA
UL ALUO, Ljubljana
25. maj 2022

PUBLIKACIJA
PostScriptUM #43