Študentki industrijskega oblikovanja zasedli 2. mesto na tekmovanju za Rektorjevo nagrado UL

25. oktobra 2023 je na slavnostni podelitvi Rektorjevo nagrado za najboljšo inovacijo na Univerzi v Ljubljani za leto 2023 prejelo devet inovacij in idej. V kategoriji za študentke in študente z najboljšimi idejami za izzive družbe (HUD razpis) je 2. mesto zasedel trajnostni lonček za sadike Seedko, delo Maše Kralj in Ane Topole, naših študentk smeri Industrijsko oblikovanje.

Projekt je pod mentorstvom izr. prof. mag. Barbare Prinčič nastal v študijskem letu 2022/23, pri predmetu Trajnostni razvoj v oblikovanju v 3. letniku 1. stopnje. To je najvišja uvrstitev UL ALUO na tekmovanju za Rektorjevo nagrado do zdaj, Maši in Ani iskreno čestitamo!

SEEDKO je biorazgradljiv in kompostabilen lonček za sadike, narejen iz sekundarnih surovin, kjer prevladuje kavna usedlina. Je trajnostna alternativa za vzgojo sadik v vrtnarijah in pri ljubiteljskih vrtnarjih. Vrtnarije sadike še vedno lahko vzgajajo v plastičnih lončkih, strankam pa jih prodajo v SEEDKU. Tako kupec domov odnese biorazgradljiv lonček, ki ga s sadiko posadi v zemljo. S tem zmanjšamo količino zavržene plastike. Surovine, ki bi jih v nasprotnem primeru zavrgli, pa ponovno vstopijo v življenjski krog uporabe za izdelavo lončka, ki hkrati predstavlja gnojilo sadik.

Nagrade tekmovanja, ki je v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI) potekalo že 13. leto, je podelil prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani, ob tem pa je med drugim povedal: »Vesel sem, da so tudi letos v vseh kategorijah – študenti, raziskovalci in družbene inovacije – nagrajeni izjemno zanimivi projekti, ki bodo ob ustrezni podpori po mojem mnenju lahko že kmalu prešli v dejansko uporabo.«

Več si lahko preberete na spletni strani UL.

 

SEEDKO biorazgradljiv lonček za sadike; avtorici: Maša kralj in Ana Topole, mentorica: izr. prof. mag. Barbara Prinčič; 2022/23

 


Naslovna fotografija: Ane Topole (levo) in Maša Kralj (desno) na podelitvi Rektorjeve nagrade 2023; galerija: dodatni utrinki s podelitve (arhiv UL).