Študenti za strpnost

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in TAM-TAM vabita na odprtje mednarodne plakatne razstave ŠTUDENTI ZA STRPNOST / Students for Tolerance, ki bo v petek, 1. julija 2022, ob 20.00, v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani.

Razstava izhaja iz odmevnega projekta Strpnost svetovno priznanega hrvaškega oblikovalca Mirka Ilića ter je plod uspešnega mednarodnega sodelovanja štirih evropskih univerz. V svojih delih se ustvarjalke in ustvarjalci preko različnih vizualnih konceptov ukvarjajo z osmišljanjem vprašanja strpnosti. Avtorji del, predstavljenih na razstavi, so študentke in študenti, udeleženci enotedenske intenzivne oblikovalske delavnice v Gradcu, kjer so ustvarjali pod mentorstvom Tomislava Bobinca (Inštitut za dizajn in komunikacijo, FH Joanneum, Gradec), Rogerja Walka (Fakulteta za dizajn, Dortmund), Marije Juza (Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Zagrebu) in prof. Domna Frasa (UL ALUO).

Po odmevnih predstavitvah, ki sta v maju potekali v Berlinu in Gradcu, prihaja razstava še v Ljubljano, kjer bo na ogled do 31. julija 2022.

 

Študenti za strpnost

Avtorji raziskujejo vprašanje tolerance in možnosti njene vizualne predstavitve. Dela zaznamujejo različni oblikovalski pristopi, ki se gibljejo od klasičnega do animiranega plakata. Plakati prikazujejo moč vizualnega sporočanja, kako lahko vedno aktualen družbeno pereč pojem s pomočjo različnih oblikovalskih tehnik prevajamo v pomenljiva in angažirana sporočila. Sodelujoči so ideje pretvorili v 30 izvirnih plakatov, povezanih v potujočo razstavo, ki po gostovanju na Mesecu oblikovanja v Gradcu in Tednu oblikovanja v Berlinu, prihajajo v Ljubljano, jeseni pa bodo na ogled še v Zagrebu.

Ideja za razstavo se navdihuje v projektu Strpnost aktivista in oblikovalca Mirka Ilića, idejnega avtorja potujoče razstave plakatov, na kateri sodeluje več kot 200 mednarodno uveljavljenih in mladih obetavnih avtorjev z vsega sveta, ter je doslej obiskala že 38 držav. Med drugim smo razstavo v marcu v sodelovanju s Fundacijo Brumen gostili na Kongresnem trgu v Ljubljani. V srži osnovne ideje razstav Strpnost in Študenti za strpnost je en sam cilj – osveščanje in poudarjanje pomena strpnosti in družbene vključenosti.

Avtorice in avtorji

Katrin Schwarz / Gradec, Luce Storić / Zagreb, Žiga Anderlič / Ljubljana, Ema Božek / Zagreb, Lidia Donis / Dortmund, Nataša Brandt / Ljubljana, Lucija Burić / Zagreb, Lea Murko / Gradec, Gal Šnajder / Ljubljana, Jasmina, Dautovic / Gradec, Kristina
Gutmann / Dortmund,Sven Vranješ / Zagreb, Zala Perčič / Ljubljana, Paul Hentschel / Dortmund, Tim Stange / Dortmund, Emma Wöllstein / Dortmund, Mihael Šandro / Zagreb, Anica Holzer / Gradec, Ivana Šilić / Zagreb, Katja Malešević / Zagreb, Sara Zelić / Zagreb, Rok Ifko Krajnc / Ljubljana, Sebastian Lutzka / Dortmund, Hana Jelovšek / Ljubljana, Katharina Sattler / Dortmund, Ema Kapelj / Ljubljana, Mariana Paredes / Gradec, Pauline Hennerkes / Dortmund, Jakob Kantz / Gradec, Dora Rupčić / Ljubljana.

 

Prisrčno vabljene_i na druženje ob odprtju razstave s pivovarno Tektonik, 1. 7. ob 20.00 v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec!

 


Organizacija razstave: TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z UL ALUO in FH Joanneum Graz