Slepota in slabovidnost – delavnica ob razstavi Od blizu

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSS) je v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in Moderno galerijo Ljubljana (MG+) pripravilo delavnico na temo slepote in slabovidnosti ob razstavi Od blizu.

Delavnica je odprtega tipa, zato ste lepo vabljeni vsi študentke, študenti UL ALUO in drugih fakultet UL, zaposleni na UL ALUO in v MG+ ter vsa druga zainteresirana javnost iz sorodnih institucij in širše.

KDAJ: V torek, 7. marca 2023, ob 10.30.

KJE: Avditorij Moderne galerije, MG+, Cankarjeva cesta 15, Ljubljana.

 

VSEBINA DELAVNICE

O slepoti in slabovidnosti govorimo takrat, ko uporaba korekcijskih očal ali kontaktnih leč ne zadostuje za normalno branje ali opravljanje vsakodnevnih opravil. Potegniti ločnice med videčimi, slabovidnimi in slepimi ni preprosto, saj vsak posameznik funkcionira drugače. Na delavnici boste spoznali, da se slabovidnost lahko kaže različno in da slepota ne pomeni vedno trde teme, ampak ima lahko posameznik tudi ostanke vida.

Teoretičnemu delu bo sledil praktični del delavnice, ki bo potekal po razstavi Od blizu na razstavnih prostorih MG+, v katero so že vključene prilagoditve za slepe in slabovidne.

10.30–12.00 | TEORETIČNI DEL

  • Osnove slepote in slabovidnosti (različne vrste in stopnje izgube vida).
  • Komunikacija z osebami z okvaro vida.
  • Orientacija in mobilnost oseb z okvaro vida (bela palica, spremljanje s tehniko videčega vodiča).
  • Dostopnost kulturnih in drugih javnih ustanov.
  • Prilagajanje gradiv, umetniških del, razstavnih eksponatov.
  • Zvočno opisovanje (avdiodeskripcija).

Vsebine bo predstavil tiflopedagog Peter Rot (MDSS).

12.00–12.20 | ODMOR

12.20–13.50 | PRAKTIČNI DEL

V praktičnem delu delavnice bo prof. mag. Tamara Trček Pečak predstavila prilagoditve na razstavi Od blizu. Posebni gost višji kustos pedagog David Kožuh iz Goriškega muzeja pa bo predstavil način vodenja slepih in slabovidnih po razstavi. Z različnimi pripomočki bodo udeleženci delavnice lahko preizkusili izkušnjo slepih in slabovidnih ob ogledu razstavljenih eksponatov.

 

PRIJAVA

Da bomo dogodek lažje in bolje organizirali, je obvezna prijava na delavnico do vključno ponedeljka, 6. marca. Prijavnico najdete na povezavi:

https://forms.gle/zYJKriKx1vsJnxit7

 

PRIMER PRILAGAJANJA RAZSTAVNEGA EKSPONATA

=>

SLIKA 1: Rihard Jakopič, Ovčice, 1913; SLIKA 2: Tipanje reliefa, narejenega po sliki Ovčice.

 


MDSS Nova Gorica z izkušenim strokovnim kadrom že desetletje izvaja rehabilitacijo za slepe in slabovidne ter njihove svojce, predvsem v domačem okolju. Je prvo društvo slepih in slabovidnih v Sloveniji, ki ima zaposlenega tudi tiflopedagoga. V svojih programih izrazito poudarjajo dostopnost do prostora, storitev, informacij in digitalizacije za vse.