Send Nudes

UL ALUO in Fakulteta za družbene vede (UL FDV) vabita na

odprtje razstave študentov smeri Fotografija UL ALUO Send Nudes,

ki bo v torek, 11. junija, ob 18.00

v glavni avli UL FDV, Kardeljeva ploščad 5.

Razstavo bo odprl izr. prof. Sašo Sedlaček, prodekan UL ALUO za razvojne naloge.
Odprtju bo sledila predstavitev monografije.

 

Razstava skozi fotografski medij obravnava odnos do telesa, golote in spolnosti v spontanih vsakdanjih situacijah in insceniranih postavitvah. Navdih zanjo je bila nedavno izdana znanstvena monografija “Intimni življenjski stili študentov in študentk v Sloveniji” (prof. dr. Ivan Bernik, prof. dr. Tina Kogovšek, prof. dr. Roman Kuhar, prof. dr. Alenka Švab).

Telo, golota in spolnosti so teme, ki se pogosto znajdejo na meji družbene sprejemljivosti. Dojemanje telesa je konstrukt, ki lahko skozi sisteme reprezentacij pripelje tudi do razosebljenosti subjekta. Telo in intima sta polji kontradiktornih sil, saj prikazujeta tako želje kot tesnobe ter konstantno premikata meje sprejemljivega.

Intimnost je v sodobnem sistemu spletne reprezentacije obvisela na meji med zasebnim in javnim. Z navideznim kuriranjem intime si ustvarjamo iluzijo nadzora nad lastnimi podobami, ki v realnosti lahko dosegajo nesluteno razsežnost reproduciranja. Sprašujemo se, kakšen odnos torej gojimo do podob lastnega ali tujega telesa in kako vseprisotnost podob idealnih teles vpliva na samopodobo ter posledično intimo in spolnost?

Monografija Intimni življenjski stili študentov in študentk v Sloveniji je rezultat raziskovalnega dela v okviru temeljnega raziskovalnega projekta z naslovom Intimni življenjski stili študentov in študentk v Sloveniji, ki ga je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Več si lahko preberete tukaj.

 

Razstava bo predvidoma na ogled do septembra 2019.

 

Avtorice in avtorji fotografij:

Amadeja Smrekar, Asiana Jurca Avci, Betsabea Vernik, Erik Emeršič, Jaka Teršek, Jernej Šimec, Kristina Žetko, Lenart Merlin, Marijo Zupanov, Matic Pandel, Matko Meštrović, Miran Bratuš, Nejc Trampuž, Paula Malinowska, Pia Klančar, Sara Rman, Teja Gerkman, Tilyen Mucik, Tina Dernovšek, Urška Preis

 

Kuratorska ekipa:

Anja Seničar, Marijo Župan, Sara Rman

 

Mentorica:

doc. mag. Emina Djukić, Oddelek za oblikovanje vizulanih komunikacij UL ALUO, smer Fotografija

 

Grafično oblikovanje:

Črt Matej

 


Razstava je nastala v sodelovanju UL ALUO, UL FDV in Galerije FDV ter s podporo TAM-TAM d.o.o. in Okvir d.o.o.

 

 

Oblikovanje naslovnice: Črt Matej