Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk_ov ALUO za konec še na Dunaju

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Filozofska fakulteta (UL FF) in Pedagoška fakulteta (UL PEF) v sodelovanju z Univerzo na Dunaju in s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom v Avstriji (SKICA) vabimo na zadnjo edicijo potujoče razstave Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ilustracije UL ALUO, ki bo tokrat gostovala na Inštitutu za slavistiko Univerze na Dunaju. Odprtje bo v četrtek, 12. oktobra 2023, ob 17. uri.

Razstavljajo: Gaja Aksinja Abramović, Matevž Bervar, Rea Bartulović, Zala N. Doupona, Nia Gombač, Jon Kušar, Eva Ježovnik, Nikolina Popov, Urša Volovšek, Amadeja Gvendolina Završnik

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

Likovni projekt je navdihnila 50. obletnica antologije priljubljenih živalskih pravljic iz rezijanskega ustnega izročila Zverinice iz Rezije, ki jih je zbral in zapisal akad. dr. Milko Matičetov. Pravljice predstavljajo rezijansko, slovensko in svetovno kulturno dediščino, zapisane pa so v rezijanskem narečju. Med mladimi in širšo javnostjo so postale zelo popularne ob izidu antologije z naslovom Zverinice iz Rezije (60 pravljic), ki je izšla leta 1973 z ilustracijami Ančke Gošnik Godec.

Na UL ALUO so se obletnici poklonili z likovnim projektom, v katerem je sodelovalo devet študentk in študentov 1. stopnje študija na smeri Ilustracija. Pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj (UL ALUO) in v sodelovanju s prof. dr. Mileno Milevo Blažić (UL PEF) so študenti izbrali pravljice: Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice, Bogata osojska in uboga njivaška mišica, Prasiček ni hotel sam domu in Nevihta na plani. Vsak študent je ustvaril serijo štirih ilustracij za izbrano pravljico v poljubni likovni tehniki. Na razstavi prikazujemo izbor iz celotne serije.

Zunaj akademije je razstava do zdaj gostovala v Narodni in študijski knjižnici Slovencev v Italiji (NŠK) v Gorici, v galeriji Peti štuk na UL FF in v Galeriji Krpan v Cerknici.

Ilustracije so nastale v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

Ob odprtju razstave na Dunaju bodo ilustracije in rezijanske pravljice predstavili:

  • doc. Suzi Bricelj, UL ALUO,
  • Luigia Negro, Muzej rezijanskih ljudi,
  • dr. Matej Šekli, UL FF,
  • dr. Milena Blažić, UL PEF.

Pri organizaciji razstave sodelujejo: Inštitut za slavistiko Univerze na Dunaju, SKICA, UL ALUO, UL PEF, Muzej rezijanskih ljudi in Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Naslovna ilustracija: Zala N. Doupona