Repliko ukradenega kipa Plavalka izdelala študenta ALUO

Aprila 2022 je v ateljeju Oddelka za kiparstvo UL ALUO na Svetčevi v Rožni dolini po naročilu Mestne občine Ljubljana začela nastajati replika bronastega kipa Plavalka kiparja Franceta Goršeta, ki je stal nad vhodom kopališča Ilirija, dokler ga niso poleti 2007 neznanci ukradli.

V juliju je bila replika, ki sta jo pod mentorstvom prof. Matjaža Počivavška izdelala študenta kiparstva Denis Dražetić in Denis Vučko, dokončana. Trenutno je kip že v izdelavi pri livarju. Plavalka se bo po prenovi kopališča tako lahko vrnila na Ilirijo.

Mlada kiparja sta se z izdelavo nadomestnega kipa intenzivno ukvarjala več mesecev. Nova Plavalka je nastala po svoji miniaturi iz zasebne zbirke, dostopnih fotografijah in dveh starih razglednicah originalnega kipa ter po podrobnem študiju celotnega Goršetovega opusa.

“Delo z repliko, pri čemer se poskušaš čim bolj približati staremu mojstru, je zelo zanimivo. Posnemati moraš njegovo tehniko, modelacijo in kompozicijo, za kar je treba s pomočjo knjig, katalogov in ohranjenih umetnin natančno preučiti njegovo delo. To je izziv,” je v mesecu maju za časnik Dnevnik o procesu povedal Denis Dražetič.

 

Foto: Arhiv UL ALUO