Razstava Ali ima prihodnost ponovitev? Interier 1990–2015 gostuje v Zagrebu

Skupinska razstava Ali ima prihodnost ponovitev? Interier 1990–2015 je prva pregledna razstava oblikovanja interierjev v samostojni Sloveniji, ki je nastala v sodelovanju UL ALUO, UL FA in Društva Pekinpah. Prvič je bila na ogled leta 2020 v Galeriji Kresija v Ljubljani, z letošnjim letom pa se je preselila še na Hrvaško, kjer bo v Galeriji Studija dizajna na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Zagrebu na ogled od 25. januarja do 15. februarja 2024.

Izbrani projekti so nastali med letoma 1990 in 2015, pionirsko pa jih je začrtalo delo arhitekta Jureta Kobeta s poslovalnico Globtour v Ljubljani (1986–88). Na razstavi in v spremljajoči knjigi je predstavljenih 29 projektov premišljeno oblikovanega interierja 52 avtorjev in avtoric iz 17 arhitekturnih in oblikovalskih studiev.

Namen razstave in knjige Ali ima prihodnost ponovitev? je na videz preprost: s pogledom nazaj upreti pogled naprej. Ali kot je slednje odlično zaobjel filozof Walter Benjamin: »Živeti pomeni puščati sledi. V interierju so te sledi še toliko bolj poudarjene.« Zato pozornemu opazovalcu ne razkrivajo le narave našega dela, temveč tudi naše odnose, naše življenje. Še več, razkrivajo fragmente naše prihodnosti.

Projekti so predstavniki obdobja, ki ga je pionirsko začrtalo delo arhitekta Jureta Kobeta s poslovalnico Globtour v Ljubljani. Trdoživ postmoderni arhitekturni likovni izraz se je v izbranem obdobju dokončno umaknil funkciji in jasni likovni pripovedi. Na razstavi in v knjigi so v ospredje postavljeni interierji, katerih skupna značilnost je premišljeno oblikovanje prostora, in ne njegovo opremljanje z bolj ali manj uveljavljenimi produkti zvenečih oblikovalskih imen in trgovskih znamk.

Izbrane interierje pa zaznamuje še ena skupna lastnost, tako imenovani beli šum. Lastnost motnje. Te so v času nastanka pogosto spregledane (kot denimo velja za kultni Kubrickov film 2001: Vesoljska odiseja), ko pogled upremo nazaj, pa se pravzaprav prelevijo v znanilke prihajajočega. Prav te motnje so tudi iniciatorke zastavljenega vprašanja: Ali ima prihodnost ponovitev? In kot kažeta razstava in knjiga, to ni retorično vprašanje.

 


Koncept razstave in izbor del: Primož Jeza
Oblikovanje razstave: Studio Miklavc
Koordinatorka projekta: Barbara Predan
Koprodukcija: UL ALUO, UL FA, Društvo Pekinpah