Raz:kroj

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Pedagoška fakulteta (UL PEF) vabita na odprtje razstave RAZ:KROJ študentk, študentov in alumnov smeri Unikatno oblikovanje UL ALUO, ki bo v četrtek, 6. aprila, ob 16.30, v Galeriji UL PEF, Kardeljeva ploščad 16, Ljubljana.

Razkrajanje obstoječega in krojenje novega se krožno povezujeta, podpirata in gradita. Razkroj je nujen del procesa ustvarjanja novega. Avtorice in avtorji na pričujoči razstavi krojijo in razkrajajo medija steklo in keramiko. Z njima predelujejo svoje misli in občutke ter pripovedujejo lastne zgodbe in koncepte.

Razstavljajo:
Neža Mia Andalović
Renato Arnejčič
Ana Azinović
Brigita Gantar
Nika Horvat
Natja Kavrečič
Veronika Lah
Špela Lemut
Maruša Mazej
Meta Mramor
Lana Pastirk
Maruša Penič
Nina Prunk
Urška Rendla
Nika Šantej
Ana Ščuka
Tesa Štihec
Živa Vaukan
Daša Vinšek

Mentorici: prof. mag. Tanja Pak in doc. Kristina Rutar

 

Iz spremnih besed mentoric

  • Pričujoča razstava, katere koncept so zasnovali študenti sami, razkraja pojmovanje dveh temeljnih materialov, s katerima se v času študija na smeri Unikatno oblikovanje (dodiplomska stopnja) in smeri Oblikovanje stekla in keramike (podiplomska stopnja) največ rokujejo. Kontrastnost materialov keramike in stekla se gradi preko vizualnih in tipnih kvalitet; če steklo omogoča prosojnost in izkustvo jedra materije, se pri glini pogled ustavi na pestrosti same površine. Kljub vsem (tudi drugim) fizičnim in procesnim razlikam pa je glavna skupna točka ravno izhodiščni material sam – tako steklo kot keramika temeljita na silicijevem dioksidu – istem gradniku, ki ju kljub različnim karakteristikam, preko miselnih, tehnoloških in kreativnih procesov, združuje in prepleta. Oba materiala nudita neskončno možnosti za eksperimentiranje. Opazovanje značilnosti materiala skozi faze oblikovanja in potencialnih napak v procesu pa se s tehtnim premislekom in načrtovanjem lahko preoblikuje v zanimiv zaključen projekt in izkušnjo, ki odpira nove poglede in ideje. Preigravanje z materijo je možno samo ob poglobljenem raziskovanju in razumevanju vzroka – posledice samih umetniških, oblikovnih in tehnoloških procesov.

Doc. Kristina Rutar

 

  • Lastna praksa me vedno znova utrjuje v prepričanju, da oblikovalec in umetnik ustvarjata skozi razumevanje materiala, v katerem se izražata, in procesov njegove obdelave. Da ustvarita novo in drugačno, morata seči preko znanega, preko njegovih in lastnih mej. Z materialom se morata soočiti, ga gnesti, ga preizkušati, se z njim bojevati, ljubiti. Se v njem umazati. Skozi ta dialog zvedave misli in neutrudnih rok se poraja izkušnja in z njo izvirna odkrivanja sporočilnosti likovnih in oblikovalskih del. Na našem študiju vzpodbujamo raziskovalno in kritično misel, povezovanje različnih disciplin in skok v neznano, ki vodi v razvoj individualnega likovnega izraza.

Prof. mag. Tanja Pak, vodja smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika

 

Razstava bo na ogled do 8. maja 2023.