Prepoznavanje in preprečevanje nasilja v akademskem okolju

Vabljeni na okroglo mizo o problematiki nasilja v akademskem okolju, in sicer v petek, 9. aprila 2021, na Zoom-u, na katerih bo govora o prepoznavanju nasilja, ustreznem ukrepanju ob zaznanem pojavu nasilja, pomoči in podpori žrtvi nasilja ter ozaveščati o ničelni stopnji strpnosti do nasilja. Prva okrogla miza bo namenjena zaposlenim na Univerzi v Ljubljani in bo ob 10.30, druga pa bo namenjena študentkam in študentom ter bo ob 13. uri. Zaposlene in zaposleni na Univerzi v Ljubljani se prijavijo na okroglo mizo prek Sharepointa UL, študentke in študenti pa prek POPR-a.

Univerza v Ljubljani mora biti prostor, v katerem spoštujemo dostojanstvo študentk in študentov ter zaposlenih. K temu bo pripomogel tudi večji poudarek na ozaveščanju o razumevanju koncepta dostojanstva, zato vas vabimo na okroglo mizo o prepoznavanju in preprečevanju nasilja v akademskem okolju.

Na srečanju bomo obravnavali naslednje teme: kako prepoznati nasilje in spolno nadlegovanje; kako ga prijaviti; kako prepoznati, če sami izvajamo nasilje; kakšne oblike podpore ponuditi osebam, ki so bile žrtve nadlegovanja; kako razvijati ničelno toleranco do nasilja, spolnega nadlegovanja, in kako razvijati okolje, kjer se bodo vsi udeleženci in udeleženke, ne glede na spol, spolno usmerjenost, identiteto, ekonomski status, veroizpoved, starost in položaj na Univerzi v Ljubljani počutili varne in bo spoštovano njihovo dostojanstvo.

Okrogli mizi bo vodila prof. dr. Darja Zaviršek. O pomembnosti ozaveščanja o nasilju ter možnostih pravne in psihosocialne zaščite žrtve bodo spregovorili:

  • prof. dr. Barbara Novak, prorektorica Univerze v Ljubljani,
  • Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo,
  • Sara Svati Sharan in Nesa Vrečer, predstavnici Rezistence,
  • Jasna Zakonjšek, Odvetniška pisarna Zakonjšek d.o.o.,
  • Jasna Podreka, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Če vas tema zanima in se želite informirati o ustreznem prepoznavanju in ukrepanju ob zaznanem pojavu nasilja, če ste bili žrtev nasilja, če bi radi pomagali pri ozaveščanju ničelne tolerance do nasilja, vabljeni, da se nam pridružite.

Za zaposlene na Univerzi v Ljubljani

Okrogla miza bo potekala v petek, 9. aprila 2021, ob 10.30 prek Zoom povezave.
Prijave bomo zbirali prek Sharepointa.

Za študentke in študente Univerze v Ljubljani

Okrogla miza bo potekala v petek, 9. aprila 2021, ob 13. uri prek Zoom povezave.
Prijave bomo zbirali prek portala POPR.

Več informacij in morebitne spremembe in novosti bomo objavljali na tem spletnem mestu. Za dodatne informacije se zaposlene in zaposleni UL obrnite na , študentke in študenti UL pa na .

Navodila za dostop do Sharepoint-a za zaposlene UL:

Prijava poteka preko Sharepointa in je aktivirana preko aktivnega imenika vaše članice. Za dostopanje uporabite svoje običajno uporabniško ime in geslo (kot npr. za vašo elektronsko pošto). Če se vam ob prijavi pokaže obvestilo »Kritična napaka«, vklopite »Združljivostni pogled«. To naredite tako, da kliknete »Orodja« -> »Nastavitve združljivostnega pogleda« -> »Dodaj« (s čimer se »uni-lj.si« prestavi v spodnje okno, kjer so dodana spletna mesta za združljivostni pogled). Če imate tehnične težave pri prijavi preko Sharepoint-a, vas prosimo, da se najprej obrnete na pristojno osebo za informatiko na svoji članici.

Navodila za dostop do POPR-a za študente UL:

Če ste redno vpisani študenti, se v POPR vpišete s svojo digitalno UL identiteto. Če ste študenti brez statusa, se v POPR najprej registrirajte na tej povezavi, nato pa se boste (po odobritvi) prijavili tudi na dogodek.