Plastični lončki na ALUO dočakali svoj (meme) konec

Minili sta dobri dve leti, odkar je (8. 12. 2021) UL ALUO potrdila resolucijo o razglasitvi podnebnih in okoljskih izrednih razmer ter pristopila h globalni pobudi Univerz za delovanje k prehodu v brezogljični svet.

Jeseni 2023 je bila sprejeta še Strategija ALUO 2023-28, ki med vsemi cilji trajnostni razvoj postavlja na 1. mesto, z zavezo njegovega vključevanja v vse vidike delovanja UL ALUO.
Ne želimo, da so stvari samo zapisane in zaveze samo izrečene, ampak da so naši koraki k trajnosti konkretni, vidni in učinkoviti.

Zato smo februarja, v začetku letnega semestra 2023/24, na vseh lokacijah UL ALUO v avtomatih za tople napitke ukinili plastične lončke.

Prehod je na plakatih in po socialnih omrežjih pospremila zbirka memov, duhovitih ilustracij, ki sta jih ustvarili magistrski študentki smeri Ilustracija Anna Sangawa Hmeljak (slike 1, 3, 5 in 6 v galeriji) in Maja Jenko (sliki 2 in 4 v galeriji). Celostno grafično podobo UL ALUO TRAJNOST, ki nas bo spremljala tudi pri nadaljnjih korakih, pa je ustvarila magistrska študentka grafičnega oblikovanja Jovana Đukić.

Oba oblikovalska projekta sta nastala pod okriljem delovanja Skupine za trajnost UL ALUO, ki je bila tudi pobudnica akcije z lončki.