Odprto_OFFen – dogodek ob 120-letnici Srečka Kosovela

V petek, 29. marca 2024, ob 19.00 Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) skupaj s Kosovelovo sobo, Kulturno-umetniškim in izobraževalnim društvom KONStruktivist in Ljudsko univerzo Sežana vabi na dogodek Odprto_OFFen ob 120-letnici rojstva Srečka Kosovela. V Kosovelovi sobi (Bazoviška cesta 9, Sežana) se bosta ob tej priložnosti odvila pogovor s prevajalcem Ludwigom Hartingerjem o novem prevodu izbranih pesmi in misli Kosovela v nemščino ter odprtje razstave magistrskih študentk in študentov grafičnega oblikovanja UL ALUO, ki so avtorsko interpretirali izbrane poetične vsebine slavljenega pesnika.

Ob 120. obletnici rojstva Srečka Kosovela (18. 3. 1904–27. 5. 1926) je Društvo KONStruktivist izdalo žepno knjigo prevodov njegovih pesmi in misli z naslovom OFFEN.02; ausgewählte Gedichte und Gedanken von Srečko Kosovel v prevodu priznanega prevajalca Ludwiga Hartingerja, ki je lansko leto prejel nagrado Fabjana Hafnerja za prevode v nemščino. Knjigo v izboru in uredništvu Mateje Kralj je oblikoval Simon Kastelic. Pogovor o knjigi in pesniku s prevajalcem bo spremljalo odprtje razstave.

O RAZSTAVI

Na razstavi bodo predstavljene izbrane študijske naloge študentk in študentov 2. letnika magistrskega študija smeri Grafično oblikovanje na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO, ki so v zimskem semestru 2023/24 nastale pri študijskem projektu Srečko Kosovel (1904—2026), 120 let. Osnovni namen projekta pod mentorstvom prof. Eduarda Čehovina in prof. Radovana Jenka je bil obeležiti 120. obletnico enega najvidnejših predstavnikov slovenske moderne poezije. Naloga je zajemala: avtorsko interpretiranje izbrane poetične vsebine v mediju knjige (knjiga kot 3D objekt oz. kako daleč lahko pomaknemo njeno obliko), oblikovanje izbranega konsa v 3D prostoru in oblikovanje jubilejnega plakata. Zahtevan je bil poudarek na eksperimentu.

Študentke in študenti so se osredotočali na pesnikovo konstruktivistično obdobje, kjer avtor s konsi v evropskem prostoru doseže enega vrhuncev v literarni avangardi nasploh. Kosovelovo ustvarjalno obdobje se sicer razteza na področja impresionizma, ekspresionizma, futurizma, zenitizma in konstruktivizma, pomembnost njegovih konsov pa ni zgolj v etičnem sporočilu ter posebnosti v evropskem prostoru, temveč tudi njihovi vsebini in obliki. Kosovel je definiral konstruktivizem kot ekvivalenco vsebine in oblike (vsebina = oblika), ta spoj med vsebino in obliko pa je tudi v vizualnih komunikacijah temeljna osnova, iz katere oblikovalke in oblikovalci črpajo.

Avtorice in avtorji: Tina Dernovšek, Nia Gombač, Mojca Krivec, Nik Leban, Natalia Linowska, Amalia Podgórska, Eva Popit, Urban Šelj, Magdalena Štibohar, Žiga Vavričuk, Anže Zajc

Mentorja: prof. Eduard Čehovin, prof. Radovan Jenko

 

Razstava bo v Kosovelovi sobi v Sežani na ogled vse do 31. oktobra 2024.

 


Avtor fotografij izbranih del z razstave: Žiga Gorišek