Odprtje četrte izdaje poletne šole Design+Science: Subverzivne realnosti

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in Kulturno izobraževalno društvo PiNA, skupaj s partnerjema Oddelkom za oblikovanje vizualnih komunikacij Umetniške akademije v Splitu in Inštitutom Joanneum Univerze uporabnih znanosti v Gradcu, vabita na odprtje 4. poletne šole Design+Science, ki bo v ponedeljek, 8. julija 2024, ob 19.00, v Klubu CD Cankarjevega doma.

Prireditev bo odprla prostor za razumevanje subverzivnih realnosti, tematike letošnje poletne šole, ki jo bo ob tej priložnosti otvorila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Izraz »subverziven« nakazuje namen rušenja uveljavljenega sistema. Kaj se zgodi dan po revoluciji? Ta tema vabi k raziskovanju ne le današnjih zlomljenih sistemov in naših psiholoških pristranskosti, temveč tudi zunanje realnosti, ki nas prepričuje, da ni alternative. Tema vključuje razprave o sistemskih družbenih krivicah, okoljskih izzivih, političnih vprašanjih, zgodovinskem revizionizmu, kulturnih predsodkih in psiholoških obrambnih mehanizmih. Prav vse spodbujamo, da preučijo kompleksnost človeškega zaznavanja, tako individualnega kot kolektivnega. Ali lahko pomislimo na alternative, ki postanejo resničnost?

Uvodnim nagovorom ministrice dr. Aste Vrečko, prof. Boštjana Botasa Kende (UL ALUO) in dr. Marine Klemenčič bo sledil prispevek glavnega govorca Dominiqua Sciamme, direktorja Ecole du Design na CY Cergy Paris Universite, ki bo z oblikovalskega stališča predstavil nekaj vsebinskih razmislekov o subverzivni realnosti.

Večer bo zaokrožil koncert Pole (umetniško ime Stefana Betkeja), nemškega umetnika elektronske glasbe, ki je pogosto povezan z žanroma glitch in dubtronica. Pole je bil distribuiran na več različnih založbah, vključno z Matador Records in Mute Records. Leta 1999 je Betke soustanovil založbo ~scape, ki je znana tudi po objavljanju del Jana Jelinka. 1. septembra 2011 pa je ustanovil novo umetniško založbo z imenom Pole.