OA 2023: DELAVNICE ZA DIJAKE

V sklopu spremljevalnega programa Odprte akademije 2023 bo organiziranih 5 umetniških oz. oblikovalskih delavnic, primarno namenjenih dijakinjam in dijakom (še posebno tistim, ki se odločajo za študij na UL ALUO), dobrodošli pa ste tudi drugi zainteresirani.

Za več informacij in prijavo pišite na: pr@aluo.uni-lj.si

 

VSEBINA DELAVNIC

1. DO MEJA DOPUSTNEGA

Petek, 2. 6., od 10.00 do 13.00

UL ALUO, Tobačna 5, klet, Oddelek za restavratorstvo

Št. udeležencev: 10

V sklopu projekta Od blizu-od daleč. Odzvanjanja ter v sodelovanju z Društvom restavratorjev Slovenije (DRS)

V okviru razstave Od blizu, ki smo jo pred kratkim lahko videli v Moderni galeriji v Ljubljani, je nastala vrsta tehnoloških študij detajlov, videov in zvočnih opisov predstavljenih likovnih del. V uvodu delavnice si bomo ogledali izbor najzanimivejših, ki bo predstavljen v sklopu Odprte akademije na Oddelku za restavratorstvo. Redko se imamo možnost po ogledu prikazanega še preizkusiti v načinu dela predstavljenih umetnikov, na delavnici pa bomo nato počeli prav to. Za inspiracijo bomo imeli dela slikarja Gabrijela Stupice: veliki Atelje, Deklica s pajčolanom in Flora. Po navdihu enega od teh bodo udeleženci ustvarili svoje delo. Na izbiro bo:

  • izdelava reliefne strukture in slikanje v jajčni temperi;
  • izdelava celo-postavnega avtoportreta na papirju – izrez in poslikava v akrilu (v naravni velikosti ali pomanjšanega).

 

2. OSNOVE STRIPOVSKE UMETNOSTI

Petek, 2. 6., od 10.00 do 13.00

UL ALUO, Dolenjska 83, pritličje, atelje smeri Ilustracija

Št. udeležencev: 10

V sodelovanju s KUD Pozitiv

Delavnica je namenjena vsem, ki se želijo preizkusiti v izdelavi stripa in seznaniti z raznolikimi možnostmi, ki jih ustvarjanje stripov ponuja. Z mentorjem Patrikom Komljenovićem, alumnom smeri Ilustracija na UL ALUO, bomo vstopili v svet stripa, spoznali osnove stripovske umetnosti in sekvenčnega snovanja zgodbe. Mentor bo udeležence seznanil z iskanjem idej, snovanjem zgodbe v slikah, stripovskim jezikom, sinopsisom. Po pregledu nastalih predlog bo sledilo ustvarjanje enostranskega stripa v poljubni tehniki.

Za dodaten navdih bo udeležencem predstavljen stripovski album Primoža Krašne Domov. Naslednja postaja Maribor, avtobiografska pripoved o iskanju sprejetosti ter pripadnosti v svetu, ki je nastal v sodelovanju z avtorjevimi sostanovalci v dijaškem domu Ivana Cankarja in je bil izdan s pomočjo revije Stripburger (Forum, zbirka, 2022).

Materiali za ustvarjanje bodo na voljo, kot tudi možnost uporabe grafičnih tablic za digitalno risanje.

 

3. SORODNOSTI IN RAZLIKE MED STEKLOM IN KERAMIKO

Petek, 2. 6., od 10.00 do 13.00

UL ALUO, Dolenjska 83, 1. nadstropje, atelje smeri Unikatno oblikovanje

Št. udeležencev: 10

V sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS)

Delavnica oblikovanja stekla in keramike s študentkami in profesoricama s smeri Unikatno oblikovanje bo nudila izkušnjo oblikovanja reliefnih površin v glini, ki jih bomo nato v nizu vmesnih procesov prenesli v steklo. Preizkusili se bomo tudi v različnih načinih oblikovanja in/ali dekoriranja površine stekla. Udeleženke in udeleženci bodo spoznavali sorodnosti in razlike med steklom in keramiko ter kot zaključni izdelek s seboj odnesli oblikovan obesek ali amulet. Ob ogledu razstavljenih izdelkov študentov bodo izvedeli več o procesih oblikovanja obeh materialov.

 

4. ZGODBE IZ PODGOBJA

Petek, 2. 6., od 10.00 do 13.00

UL ALUO, Erjavčeva 23, pritličje, Oddelek za kiparstvo

Št. udeležencev: 10

V sodelovanju z Laboratorijem RAMPA / Kersnikova

Udeleženke in udeleženci se bodo spoznali/e z micelijem, ki ga mnogi predstavljajo kot material prihodnosti. Material iz micelija je sonaraven in trajnosten, ob kompostiranju okolja ne onesnažuje, ampak ga obogati. Obenem se bodo spoznali tudi različnimi drugimi gobami, ki jih najdemo v gozdu. Spraševali se bomo ali se gobe lahko sporazumevajo, odzivajo, morda celo čutijo in kaj si o tem mislijo znanstveniki in umetniki. Svoj pogled na čarobni gozd, kjer gobe oživijo, pa bodo udeleženci predstavili preko igrive instalacije, za katero bodo ustvarili svoje domišljijske gobice, ki jih bodo opremili z barvnimi LED-lučkami in elektroniko, da se bodo ob interakciji odzivale.

 

5. ŽIVEK

Petek, 2. 6., od 10.00 do 13.00

UL ALUO, Erjavčeva 23, visoko pritličje, delavnica sitotiska, Grafika

Št. udeležencev: 10

V sodelovanju s Filozofsko fakulteto (UL FF), v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

Tema grafične delavnice bo odnos človeka do živali, kjer nas bo zanimal tako čustveni kot družbeni vidik tega odnosa. Povezali bomo tehniko sitotiska s tehniko visokega tiska, ki ga bomo izvedli z mehko podlago (muzsgum). Dijaki bodo deležni strokovne predstavitve grafičnih tehnik, naučili se bodo osnov tiskanja, predvsem pa bo poudarek na skupinskem delu, saj bo končni izdelek grafika velikega formata, ki bo natisnjena v kombinaciji dveh grafičnih tehnik in bo skupno delo vseh udeležencev delavnice.

 

 


Delavnice so sofinancirane v okviru ukrepa S.B.1.1 »Promocija študija za različne skupine s poudarkom na enaki zastopanosti spolov« Razvojnega stebra financiranja (RSF).