Nasledstvo: dialog z grafiko

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Mala galerija Banke Slovenije (MGBS) vabita na razstavo študentk in študentov različnih smeri UL ALUO z naslovom Nasledstvo: dialog z grafiko, ki bo v MGBS (Slovenska cesta 35, Ljubljana) na ogled od 18. februarja do 10. marca 2022.

Na razstavi bodo predstavljeni rezultati projekta Trialog  grafičnih generacij: študentov, profesorjev,  vzornikov (pod širšim tematskim naslovom Razvijanje konceptov učinkovite predstavitve umetniškega dela na spletu), ki je pod mentorskim vodstvom izr. prof. dr. Nadje Zgonik (vodje projekta), doc. mag. Zore Stančič in Admirja Ganića potekal od septembra do decembra 2021, s podporo Sveta za umetnost Univerze v Ljubljani.

Projekt je bil zasnovan kot  medgeneracijska izmenjava mnenj in stališč. Študentke in študenti, povezani v šest skupin, so se v intervjujih s pedagogi na UL ALUO, uveljavljenimi umetniki na področju grafike, slikarstva in intermedijskih umetnosti (Zoro Stančič, Mojco Zlokarnik, Arjanom Preglom, Bojanom Gorencem, Borutom Vogelnikom/Irwin in Admirjem Ganićem) pogovarjali o njihovih vzornikih in odnosu do zgodovine slovenske grafike. Povprašali so jih, koga izmed umetnikov, ki so študirali na UL ALUO, bi izbrali kot svojega vzornika, izjemnega eksperimentatorja, zgled ali fascinacijo.

Na presečišču med sistematiko dokumentiranja umetniških del, ki teče po določenih strokovnih parametrih in jo študentke in študenti v času študija morajo spoznati, hkrati pa inovativnim preizkušanjem, kakšne so možnosti atraktivnih načinov predstavitve likovne dediščine, ki jih je s pomočjo tehnologije mogoče narediti privlačne za novo publiko za umetnost, so nastale sveže študentske interpretacije, ki bodo na razstavi predstavljene skupaj z originalnimi deli izbranih umetnikov (alumnov UL ALUO) iz grafične zbirke UL ALUO.

 

Sodelujoče avtorice in avtorji:

  • smer Grafika (Kim Benkovič, Petra Leskovar Grum, Ava Tribušon Ovsenik, Amina Ahmetagić, Maja Živko),
  • smer Fotografija (Rok Černezel, Lana Soklič),
  • smer Konserviranje in restavriranje likovnih del (Monika Zobec, Roza Šantej, Ana Strašek, Urh Tacar),
  • smer Slikarstvo (Zdenka Pandžić),
  • smer Kiparstvo (Tom Winkler) in
  • smer Video, animacija in novi mediji (Nikolche Slavevski).

 

Kustosa: Vladimir Vidmar (za MGBS), izr. prof. dr. Nadja Zgonik (za UL ALUO)

Mentorji: izr. prof. dr. Nadja Zgonik, doc. Mag. Zora Stančić, mag. Admir Ganić

Skeniranje: Mikrografija, Novo mesto

Produkcija: UL ALUO

 

Primer interpretacije:

Adriana Maraž – po izboru Zore Stančič – interpretacija Lana Soklič, Rdeča melanholija I, 2021, analogna fotografija.
Adriana Maraž – po izboru Zore Stančič – interpretacija Lana Soklič, Rdeča melanholija I, 2021, analogna fotografija.