Maria José Goulão o konceptu smrti

Vabljeni na naslednji dogodek ALUO uho,

predavanje dr. Marie José Goulão z naslovom

Koncept smrti v Zahodni vizualni kulturi in umetnosti.

V petek, 19. aprila 2019, ob 13.00

v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana.

Smrt je postala tako običajna in vseprisotna, da težko dojamemo njeno vlogo in nabitost s pomeni v preteklosti. Smrt je eno najkompleksnejših vprašanj iz kulturne zgodovine; od začetkov civilizacije smo jo poskušali razumeti in si jo podvreči na različne načine, s pomočjo filozofije, magije, veroizpovedi, naravoslovja, humorja in posmeha, da bi se tej prvinski temi približali ali se oddaljili od nje. Vsako zgodovinsko obdobje je imelo svojo smrt.

V predavanju se bomo usmerili v obravnavo nekaterih vprašanj, kot so mrtvaške teme, nasilje, pozabljanje in ohranjanje spomina s pomočjo umetnosti.

 

*Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku.

 

– – –
Dr. Maria José Goulão je umetnostna zgodovinarka in profesorica na Fakulteti za likovne umetnosti Univerze v Portu na Portugalskem. Predavala je na različnih fakultetah na Portugalskem, pa tudi v Nemčiji, Franciji, Italiji in na Islandiji. Redno sodeluje na strokovnih mednarodnih srečanjih in predava v različnih institucijah na Portugalskem, v Braziliji in Kanadi. Je avtorica številnih objavljenih člankov, različnih poglavij in ene knjige o temah srednjeveške, renesančne in južnoameriške umetnosti. Med drugim se je posvetila obsežnim raziskavam o krožni izmenjavi umetniških oblik v južnoatlantski regiji v času kolonializma.

 

FB dogodek

 

Lokacija

V študijskem letu 2018/19 dogodke ALUO uho gosti Galerija Jakopič, kjer smo se UHO-jevci srečevali že v 2. sezoni. 

 

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 5. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

 

 

Oblikovanje naslovnice: Maruša Kovačič