Marc Peez: Izzivi ohranjanja spomeniško zaščitenih del v Porenju

Oddelek za restavratorstvo UL ALUO vabi na gostujoče predavanje Marca Peeza iz Državne službe za varstvo spomenikov v Porenju (LVR), Nemčiji, ki bo v ponedeljek, 15. aprila 2024, z začetkom ob 13.00, na UL ALUO, Tobačna 5, predavalnica 3.

Predavanje se bo osredotočalo na trenutne izzive v zvezi z ohranjanjem spomeniško zaščitenih del v Porenju, ki so v cerkveni lasti, ter nove poglede in smernice za konservatorsko-restavratorske metode, tehnike, materiale, dokumentacijo in etiko.

Marc Peez je diplomiral iz konserviranja-restavriranje na kölnskem Konservatorskem inštitutu. Od leta 1999 je zaposlen v Državni službi za varstvo spomenikov v Porenju (LVR), najprej kot konservator-restavrator za leseno polikromirano plastike, nato kot vodja oddelka za konserviranje-restavriranje organskih materialov. Trenutno je vodja vseh oddelkov za konserviranje-restavriranje.

Večina njegovega dela vključuje izvajanje in vodenje konservatorsko-restavratorskih posegov ter raziskovanje spomeniško zaščitenih skulptur Porenja iz različnih obdobij, s poudarkom na srednjeveških umetninah in oltarjih. Poleg tega strokovno svetuje samostojnim konservatorsko-restavratorskim delavnicam. Na UL ALUO prihaja v okviru programa Erasmus+.