Mali svetovi, velike zgodbe

UL ALUO in Vodnikova domačila vabita na razstavo podiplomskih študentk in študentov smeri Ilustracija UL ALUO z naslovom Mali svetovi, velike zgodbe — Diorama kot izziv v znanstveni ilustraciji. Na ogled od 11. junija do 14. julija 2022, v Galeriji Vodnikove domačije Šiška, Vodnikova 65, Ljubljana.

Razstavljajo:
Eliza Atanasovska, Trina Čuček Meršol, Go Dimec Komar, Bibi Erjavec, Klara Jager, Dora Kaštrun, Lara Kobe Priganica, Patrik Komljenović, Anja Lavrinc, Lara Mastnak, Lidija Plestenjak, Anamarija Pocrnjič, Žiga Roš, Živa Slabanja, Neža Šivec, Pika Terpin in Ana Vičič Brajar

 

Na razstavi predstavljamo dela študentk in študentov podiplomskega študija smeri Ilustracija na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO. Prinaša 17 dioram oziroma modelov, pospremljenih z originali in tiskovinami s področja stvarne ilustracije.

V izhodišču je študentska naloga zajemala dva izziva, izvedbo stvarnih ilustracij v dveh različnih formah in izdelavo makete. V okviru naloge so raziskovali ilustracijo in njene oblike, hkrati pa podrobneje preučili teme, ki so jih raziskovali na polju stvarne ilustracije. Segale so na področja družboslovja (etnografija, zgodovina …), naravoslovja (botanika, zoologija, geografija, astronomija …) in medicine (anatomija, patologija, kirurgija …). Ilustracijo in model ali dioramo so izvedli na podlagi povzetkov iz izbranega strokovnega besedila.

Diorama je tridimenzionalna predstavitev zgodbe, prizora ali dogodka, pogosto v miniaturi. Običajno je sestavljena iz ravne ali ukrivljene hrbtne tkanine oz. naslikanega ozadja, pred katerega so postavljeni predmeti ali figure. Tako poustvarja tridimenzionalni prizor, zamrznjen v času in prostoru.

Izum diorame sega v 19. stoletje in je odigral pomembno vlogo v zgodovini vizualne kulture in množičnega spektakla. V svojih zgodnjih dneh je bila diorama, ki jo je iznašel Louis Daguerre (1787–1851), veliko polprosojno platno, za katerim je naravna ali umetna svetloba ustvarjala atmosferske učinke. Danes je bolj poznana kot didaktično orodje, s katerim se največkrat srečujemo v naravoslovnih muzejih.

Razstava nas s kulisami, ki so nekdaj predstavljale zgodnje oblike virtualne resničnosti, popeljejo v stvarni svet, prepleten z znanostjo in pridihom domišljije.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

– Sob., 11. 6. │ 14.30-16.00 │ 90 min, 8+
Delavnica izdelovanja miniaturnih svetov
Otroci bodo ustvarjali majhna čudežna prizorišča, podvodni svet, vesolje ali deževni pragozd. V male svetove se bodo podali pod vodstvom ilustratorke Teje Milavec.

Odpiralni čas
Torek—petek: 10.00—18.00
Sobota in nedelja: 10.00—14.00
Zaprto ob ponedeljkih in praznikih.

 


Produkcija
Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorki in avtorici besedil
Marija Nabernik in Maša P. Žmitek

Naslovna ilustracija
Anamarija Pocrnjič

Vodja projekta
Maša P. Žmitek

Grafično oblikovanje
Nina Urh

Lektura
Anže Toni

Za Divjo misel
Tina Popovič

Razstavo sofinancira MOL – Oddelek za kulturo.
V sodelovanju z UL ALUO.