Letterform Explorers

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Studij dizajna (Univerza v Zagrebu) in TAM-TAM vabimo na odprtje razstave Letterform Explorers, ki bo v petek, 7. julija 2023, ob 19.00, v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani.


Razstavljajo: Karla Braovac, Nika Dejanović, Tina Dernovšek, Diana Dimitrijević, Vladana Dimitrijević, Ian Farkaš, Goran Gajić, Lucija Kapetanić, Enea Knežević, Katja Klinc, Jan Kranjec, Valentina Lupi, Nikolina Popov, Mia Radić, Zala Reberc, Ana Rogač, Luka Nera Sibila, Ana Sunara, Urban Šelj, Glorija Zaić

Mentorji: mag. Alja Herlah (Koncept & oblika), Nejc Prah (Orodje & površina), Zoran Pungerčar (Material & prostor) in prof. Domen Fras


V preteklih dveh desetletjih smo priča številnim mejnikom na področju oblikovanja vidnih sporočil. Vzpon družbenih omrežij, specializirana spletna mesta z oblikovalskimi vsebinami, kolektivna spletna orodja, festivali in konference, novi reprodukcijski procesi, globalni industrijski standardi; vse to ima izjemen vpliv na tipografijo kot jedrno disciplino vidnih sporočil. Tipografija je bila vedno tesno povezana s tehnologijo in močno zakoreninjena v kulturi in jeziku. Dandanes sta tipografska kultura in jezik globalno popularizirana.

Vznikajo mnoge skupnosti oblikovalcev pisav in uporabnikov pisav tudi na prostorih z malo tipografske tradicije. Mnoštvo spletnih orodij omogoča ekspresivno generativno tipografijo z neskončnimi možnostmi manipulacije. Opentype podprt z Unicode standardom, enotni formati fontov za splet, razvoj brskalnikov in programskih jezikov, variabilni fonti, intuitivni urejevalniki fontov, git repozitoriji … Vse to omogoča eksponentno rast proizvodnje in trga fontov. A dozdeva se, da mainstream digitalni ponudbi manjka izvirnosti inovativnih črkovnih oblik izven široko sprejetih konvencionalnih okvirjev.

Digitalna orodja in naprave nam koristijo na mnoge načine. Natančnost, hitrost, kapaciteta bodisi produkcije bodisi razširjanja so izjemne v primerjavi s preteklimi tehnologijami. Po drugi strani pa se interakcija z računalniki vedno dogaja preko vmesnika. To je frustrirajoče. Analogni potek dela: možgani, roke, orodje je drugačen in nagrajujoč. Izziva nasprotne, alternativne ustvarjalne procese, vodi nas do nepredvidljivih rezultatov. Rezultatov, ki nam na vizualni ravni pomagajo odgovoriti na izhodiščna vprašanja te raziskave:
→ Kaj je lahko črkovna oblika?
→ Kako se lahko črkovne oblike razvijajo?
→ Kako lahko črkovne oblike postanejo pisave?

Letterform Explorers je torej odziv na aktualne raziskovalno-eksperimentalno naravnane tipografske prakse na področju izobraževanja oblikovanja črkovnih vrst. Poudarjamo razvoj veščin in krepitev znanj za oblikovanje črkovnih form, vzpostavitev lastnih ustvarjalnih pristopov in izdelavo orodij, ki omogočajo nekonvencionalno tipografsko oblikotvorje.

Na mednarodni petdnevni delavnici je med 12. in 17. junijem 2023 sodelovalo 11 študentov in študentk oblikovanja vizualnih komunikacij UL ALUO ter 9 študentov in študentk programa Studij dizajna (Univerza v Zagrebu, Fakulteta za arhitekturo), ki so skozi različne eksperimentalne pristope (Koncept & oblika, Orodje & površina, Material & prostor) z inovativnimi metodami razvili lastna orodja, obravnavali različne materiale ter koncipirali oblikovna izhodišča.

Preko ideacij in iteracij so izvedli konkretne črkovne forme v različnih tehnikah, materialih, odnosih in merilih, ki presegajo običajne študijske prakse. V luči analognega ustvarjanja so udeleženci delavnice vseskozi preizpraševali konvencionalne črkovne oblike in z njimi povezane manifestacije alfabetov, ki jih predstavljajo na razstavi.

Razstava je podaljšana do 31. avgusta 2023.

 


Produkcija: TAM-TAM in UL ALUO
Koordinacija projekta: Domen Fras
Fotografije: Žan Gašperič & Jernej Šimec
Projektna pisarna: Nastja Majerič
Odnosi z javnostmi: Sara Bešlin Vatovec
Tehnična podpora: Peter Pulin

Letterform Explorers je projekt s področja uvajanja pristopov na raziskovanju utemeljenega kurikula (RSF ukrep A.I.1).

 

Razstavišče omogoča Mestna občina Ljubljana.