Inavguracijsko predavanje Ksenije Čerče

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na javno inavguracijsko predavanje izr. prof. mmag. Ksenije Čerče pred izvolitvijo v naziv redne profesorice, z naslovom »EREKCIJA JEZIKA – O glasu in vnetem dotiku«. V torek, 3. oktobra 2023, ob 13.00 v predavalnici 7, Erjavčeva 23.

»Formirana žarišča v sklopu predavanja bodo fokusirano obravnavala upodobitve zvoka (ne glasbe). Zvok se za slikarstvo kaže predvsem kot težaven in paradoksalen teritorij. Epistemološka ozadja /vsebinski sprožilci v besedilu izhajajo iz besed glas, dotik, ogenj, jezik, telo, zvok. Slednji so strukturirani v molekulo pomenskih prizorišč, ki razkrivajo kako se podoba preko previsa vidnosti zvrne v zvočno prizorišče. Predavanje se bo torej s specifično hermenevtiko približevalo genezi dogodkov in geologiji posameznih epistemoloških nastavkov ter tistim sidriščem ognjenega trenutka, ko glas zaplodi erekcijo jezika.«

Besedilo je pretežno nastajalo v okviru gostujočega raziskovanja / teoretske raziskave na Humboldtski Univerzi v Berlinu/ Institut für Kunst und Bildgesichte IKB der Humboldt- Universität zu Berlin.

Vljudno vabljene_i!

 

 


Avtor fotografije: Damjan Švarc