Kdo se boji zajčka? Slikopisi o gozdnih živalih

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v sklopu letošnjega osrednjega dogodka projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! in v sodelovanju s Filozofsko fakulteto (UL FF) vabi na odprtje panojske razstave Slikopisi o gozdnih živalih, ki bo v petek, 29. septembra 2023, ob 11.20 na Mestnem trgu v Ljubljani.

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika to si ti!, katerega aktivnosti v letih 2022 in 2023 povezuje tema Človek- žival, so študentke in študenti podiplomskega študija ilustracije na UL ALUO pod vodstvom doc. Suzi Bricelj (UL ALUO) in v sodelovanju z dr. Cvetko Sokolov (UL FF), ki je slikopise napisala v soavtorstvu z Matjažem Mastnakom, raziskovali sodelovanje med dvema jezikoma, pisnim in slikovnim jezikom, ki v tem primeru izmenično podajata vsebino.

Pri snovanju ilustracij so bili študenti pozorni na berljivost ilustracije in ustreznost prevoda vsebine, izražene z besedo, v likovni jezik. Pri tem je bilo potrebno paziti na mnoge podrobnosti, kot denimo na število ali spol živali, in poiskati ustrezno razmerje med stvarnim in domišljijskim načinom prikazanega.

Avtorice in avtorja ilustracij so morali poleg tega upoštevati ciljno publiko, praviloma mlajše bralce, in najti tisto jasnost likovne govorice, ki žival ali predmet dobro predstavi in je ne banalizira. Slikopisi so vsebinsko povezani z naravo in letnimi časi, kar so študenta in študentke prikazali z ustreznimi barvnimi odnosi, rabo teksture in nasičenostjo barve. V procesu izdelovanja ilustracij so raziskovali tudi svoj lastni rokopis in likovno govorico, s katero so zasnovali celotno serijo ilustracij in s tem soustvarili ton pripovedi.

Slikopisi opismenjujejo tako na ravni bralnega kot likovnega jezika, saj ravno z različnimi likovnimi interpretacijami odpiramo nove poglede na tematiko in razumevanje vsebin. Končni rezultat projekta je slikanica Kdo se boji zajčka?, ki jo je izdala Znanstvena založba Filozofske fakultete. Premierna predstavitev slikanice bo potekala isti dan, ob 12.20 v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata.

 

Avtorice in avtorja ilustracij: Dora Pejić Bach, Marija Bobič, Tjaša Bon, Chen-Li-Hsuan, Hana Černivec, Špela Guček, Maja Jenko, Tomi Sokolov, Zala Pribaković, Žiga Sever

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

 

Razstava bo na Mestnem trgu na ogled na dan dogodka, od 2. oktobra dalje pa v avli UL FF.

 


Organizator aktivnosti: Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, UL FF
Partner: UL ALUO
Koordinatorici aktivnosti: Cvetka Sokolov in Suzi Bricelj

Projekt sofinancirajo:
Evropska unija, Mestna občina Ljubljana

Izdajo slikanice je podprl A1.