Kabinet čudes

V petek, 30. septembra 2022, ob 17.00, v sklopu osrednjega dogodka projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, UL ALUO vabi na odprtje razstave Kabinet čudes, ki bo potekalo v prostorih grafičnega ateljeja UL ALUO, Erjavčeva 23.

Po uradnem delu odprtja ustvarjalke in ustvarjalci vabijo publiko v grafične delavnice, kjer bodo predstavili del procesa tiskanja grafik!

Sodelujoči študentke in študenti: Pika Basaj, Kim Benkovič, Žoel Kastelic, Maja Klepec, Klara Frančiška Kracina, Miha Majes, Katarina Marov, Petja Novak, Zdenka Pandžić, Polona Pečan, Klara Polajnar, Lina Povšič, Valentin Radulović, Svitlana Ryabischuk, Tom Winkler

Mentorica: izr. prof. mag. Zora Stančič
Sodelavec: mag. Admir Ganić

 

Spremno besedilo

Kabineti čudes so že od renesanse naprej burili domišljijo, saj so bili simbol intelektualnega in kulturnega pomena. Zbiratelji so v posebnih prostorih, ki so bili predhodniki muzejev, hranili zbirke različnih predmetov, umetniških del, herbarijev in nagačenih živali, zlasti neobičajnih primerkov.

V 21. stoletju se umetnost seli tudi v virtualni svet računalniških programov, kjer nova tehnologija omogoča manipulacijo podob bolj kot katerakoli tehnologija doslej. V tradicionalno likovno prakso je vstopila nova estetika digitalizacije, vendar kljub temu koncept kolaža ostaja tudi danes vseprisoten v umetniškem ustvarjanju.

Študenti in študentke 1. in 2. stopnje slikarstva, kiparstva in grafike na UL ALUO so v projektu z naslovom Kabinet čudes najprej raziskali in potem virtualno kolažirali ter sestavljali podobe človeka in živali.

Kolaže nenavadnih kreatur so študenti ustvarili digitalno, nekatere so prevedli v analogna likovna dela v klasičnih grafičnih tehnikah. Poiskali so slike različnih živalskih vrst, raziskali tudi izumrle vrste in jih združili s slikami bitij iz današnjega časa. Na ta način nas opozorijo na pomembnost spoštovanja ter ponujajo razmislek o tem, da ima vsako živo bitje pomembno mesto in da s svojim odnosom do živali oblikujemo svet.

Razstava bo na ogled do 7. oktobra 2022.

 


Organizator aktivnosti: UL ALUO
Partner: Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!
Koordinatorica aktivnosti: Zora Stančič
Grafično oblikovanje: Pika Basaj

Projekt sofinancirajo:
Evropska unija,
Svet za umetnost Univerze v Ljubljani