Juuso Koponen: Vizualni vpogledi

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na znanstvenoraziskovalno delavnico in metodološko diskusijo Juusa Koponena z naslovom Vizualni vpogledi, ki bo potekala v sredo, 17. novembra 2021,  s pričetkom ob 16.00.

Povezava do spletnega dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/96560937969

Po mnenju finskega informacijskega oblikovalca Juusa Koponena kljub naši vsestranskosti in prilagodljivosti nismo zgrajeni tako, da bi preprosto vpijali podatke. Ne glede na vse spremembe v nutricionistiki ter napredek na področju zdravstva in izobraževanja so naši možgani že tisočletja, vse od nastanka naše vrste, v svojem bistvu nespremenjeni. Naša družba se medtem hitro spreminja in postaja vse bolj zapletena. Vid še naprej ostaja najpomembnejši prenosnik informacij iz zunanjega sveta v človeške možgane. Slednje ne velja le za današnje analitike, ki zbirajo vpoglede iz podatkov, pač pa je veljalo tudi za naše lovsko-nabiralniške prednike. Na delavnici se bomo zato posvetili razumevanju temeljev vizualizacije. Pokazali bomo, da je v naši dobi, dobi omrežij, poleg razumevanja osnov vizualizacije bistvena veščina tudi sposobnost ustvarjanja jasnih, prepričljivih in pronicljivih predstavitev informacij – za podporo lastnim analizam ali za obveščanje drugih.

Spletni dogodek se bo odvil v okviru temeljnega raziskovalnega projekta Modeli in prakse mednarodne kulturne izmenjave Gibanja neuvrščenih: raziskovanje prostorsko-časovnih kulturnih dinamik.

Juuso Koponen je informacijski oblikovalec in podatkovni novinar iz Helsinkov na Finskem. Je soustanovitelj studia za informacijsko oblikovanje Koponen+Hildén in soavtor priročnika Data Visualization Handbook. Na Univerzi Aalto, Univerzi uporabnih znanosti Haaga-Helia in drugih finskih univerzah redno predava o temah s področij vizualizacije podatkov in podatkovnega novinarstva.

Znanstvenoraziskovalno delavnico in metodološko diskusijo sofinancirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in Hrvaška znanstvena fundacija (HRZZ), v okviru raziskovalnega projekta J7-2606 – Modeli in prakse mednarodne kulturne izmenjave Gibanja neuvrščenih: raziskovanje prostorsko-časovnih kulturnih dinamik.