Izzivi sodobnosti

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Galerija Bažato vabita na razstavo del študentk in študentov UL ALUO smeri Slikarstvo in Kiparstvo z naslovom IZZIVI SODOBNOSTI. Odprtje bo v četrtek, 4. julija 2024, ob 19.00 v prostorih Galerije Bažato, Dunajska 53, Ljubljana.

Avtorice in avtorji:
Mihael Fajt
Matej Zupan
Eva Anzeljc
Jurij Hartman
Tinkara Nemec Herkess
Ana Malnar
Domen Hitrec
Ela Andlovic
Lucija Laura Schwarzbartl
Emira Bečirović
Jera Dacar
Jernej Hrovat
Žiga Kelenc

Kustos: doc. dr. Tomislav Vignjević
Koordinacija in postavitev razstave: prof. Marjan Gumilar

 


IZZIVI SODOBNOSTI: umetniška soočenja s svetom (vizualnih) informacij

Kako se odzvati na sodobne vizualne spodbude, na svet, nasičen s podobami in na včlenjenost številnih različnih aspektov življenja v vizualno komunikacijo, so vprašanja, ki jih pred vizualne umetnike zastavlja naš čas, prežet z informacijami in sporočili, ki segajo od vojn in nasilja do podob znanosti in bleščečega sveta popularne umetniške scene. V soočenju z vizualnimi konstelacijami, ki so ustvarjene bodisi v svetu popularne kulture, množičnih medijev ali v svetu umetnosti je za ustvarjalca v naši dobi nujen vpogled v samo notranjost družbe, njenih specifik, ki se realizirajo in so posredovane z vizualnim materialom ter njenih nevralgičnih točk, kjer so prepleteni ideološki vzorci in svet zasebnosti, svet politike in področje intime.

Kot je bilo že v 19. stoletju aktualno vodilo za tedanje modernistične slikarje, da morajo iti v korak s svojim časom, je v visokem modernizmu kreativno vodilo postal abstraktni pojem kvalitete, v našem času pa je to sodobnost, ravno tako izmuzljiv, težko določljiv kriterij slogovne, vsebinske in formalne usklajenosti z imperativi naše dobe. Umetnine mladih ustvarjalcev na tej razstavi vsekakor dokazujejo, da je soočenje z izzivi sodobne vizualne pokrajine in konfliktnega sveta z vsemi njegovimi kontradikcijami tista pot, ki zagotavlja relevantno in likovno prepričljivo izhodišče za ustvarjanje novih, inventivnih del. Razstava je zatorej izrazito raznolika, s številnimi »podskupinami« in mnoštvom individualnih pristopov, s katerimi ti slikarji in kiparji iščejo in v likovnem svetu artikulirajo svoje odzive na sodobnost in njene specifike.

Umetnine na tej razstavi gledalca vabijo v njihov svet interpretacij različnih vsebin: vizualnega gradiva sodobnosti, kulturnega spomina, odnosa do vsesplošne erozije naravnega okolja ali pa raziskave avtonomne likovnosti, ki jo nekako izluščijo iz ovojev sočasnega nezamejenega sveta podob. S tem smo navedli le nekaj tem, s katerimi se soočajo ti umetniki, njihove rešitve in videnja problemov ter specifik naše dobe pa so rezultirala v umetninah, ki nas prepričajo s svojo relevantno sporočilnostjo in vizualno specifiko.

Tomislav Vignjević

 

Razstava bo na ogled do 25. julija 2024.

 


Produkcija: Galerija Bažato in UL ALUO