Izid videoigre Vrzel/The GAP, ki je nastala kot diplomska naloga na ALUO

19. oktobra 2023 je na svetovno znani spletni igričarski tržnici Steam izšla prvoosebna raziskovalna videoigra Vrzel (angl. The Gap), ki sta jo avtorja Sara Lukanc in Jan Gortnar prvotno razvila za diplomsko nalogo na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO, pod mentorstvom prof. mag. Milana Eriča in prof. Saša Sedlačka.

Naša alumna pravita, da ob zaključku študija leta 2018 nikakor nista pričakovala, da bo njuna videoigra, ki je zdaj dostopna za uporabnike PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One and Xbox Series X|S po vsem svetu, kdaj na voljo širši javnosti. Prvi signal, da bi lahko presegla okvir diplomske naloge, sta nato dobila na konferenci Slovenian Games Conference, ki slovensko sceno razvijalcev iger približuje tujini. Tam so prvi uporabniki demo različice pohvalili predvsem vizualni videz in kompleksnost zgodbe. Dober odziv ju je prepričal, da igro dokončata in dosežeta objavo na Steam.

Sledilo je več let trdega dela, najprej v prostem času in brez finančnih sredstev. Za oba je bil to prvi resni projekt, še posebej neznan jima je bil poslovni vidik igričarske založniške industrije. Na srečo pa sta v tem času uspela s prijavami na posebne programe razvoja iger, v nemškem pospeševalniku Spiel Fabrique in hrvaškem programu mentoriranja Digitelling.

Vloženi trud se je obrestoval, The Gap sta letos uspešno dokončala in pridobila založnika, Crunching Koalas. Izvorno igro sta Lukanc in Gortnar precej razširila, še vedno pa poslastica za ljubitelje sci-fi trilerjev, vzporednih realnosti in déjà-vujev ohranja svojo, v diplomskem delu zastavljeno, prednost zgodbe pred igralnostjo.

 


Naslovna slika: Ključni vizualni element videoigre The Gap.

Napovednik ob oktobrskem izidu igre si lahko ogledate tukaj: