In memoriam: Metka Krašovec

Svojo življenjsko pot je sklenila izjemna umetnica, lanska Prešernova nagrajenka, izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter naša dolgoletna cenjena profesorica mag. Metka Krašovec, akademska slikarka, v pokoju.

Verjamem v dvoje.
Prvič: da moram natančno prisluhniti mlademu umetniku, odkrivati njegovo senzibilnost in nanjo opozarjati ter jo pomagati razvijati in usmerjati.
Drugič: da ob upoštevanju prvega vodim študenta skozi vse dosedanje faze razvoja slikarstva, mu pomagam, da jih razume, osvoji in konceptualizira, zato da jih bo znal nadgrajevati pri razvijanju lastnega likovnega jezika. To mu bo omogočalo izraziti samega sebe in ga zavarovalo pred možnimi pritiski modnih trendov v naslednjih desetletjih.
Pri tem se mi zdi vredno poudariti, da je conditio sine qua non risba, ki je v slikarstvu ključnega pomena. Slikar z njo misli, analizira, konceptualizira, vstopa v prostor slikovnega polja in v tridimenzionalni prostor.
Zato podpiram analitično risbo, ki, če je natančna v svoji misli, nujno vsebuje tudi osebni rokopis in senzibilnost umetnika in ni podvržena maniri ali posnemanju vzorov.

Metka Krašovec, Moj pedagoški credo, 1995

 

***

Metka Krašovec, ena najbolj ustvarjanju in pedagoškemu delu posvečenih slovenskih slikark, se je rodila leta 1941 v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), tedaj še Akademiji za likovno umetnost, je diplomirala leta 1964. Dve leti pozneje je zaključila slikarsko specialko pri prof. Gabrielu Stupici, leta 1970 pa še grafično specialko pri prof. Riku Debenjaku. Ukvarjanje s slikarstvom, grafiko in risbo, pri čemer je širila meje znanega, jo je spremljalo vse življenje. Študijsko se je izpopolnjevala tudi v tujini, na Ohio University v ZDA in na londonskem Royal College of Art. Na UL ALUO se je zaposlila 1. januarja 1977, sprva kot docentka, leta 1986 kot izredna profesorica, od leta 1991 do leta 2008 pa kot redna profesorica za risanje in slikanje.

Leta 1994 je izšla monografija o njenem delu, leta 2012 so ji v ljubljanski Moderni galeriji pripravili pregledno razstavo. Njena slikarska osebnost je na prizorišču slovenske likovne umetnosti sijala s posebnim leskom. Je slovenska slikarka, ki za zgodovino slovenske umetnosti konca dvajsetega stoletja uteleša to, kar Ivana Kobilca za njegov začetek.

Ena najbolj karizmatičnih profesoric v zgodovini akademije se je upokojila z novembrom 2008. S svojo umetniško zapuščino in pečatom, ki ga je pustila na mladih generacijah umetnic in umetnikov, bo ostala za vedno med nami.

 


Pogreb bo v petek, 4. maja 2018, ob 15. uri v vežici Sv. Nikolaja na Žalah in bo odprt za širšo javnost.

 

Žalna seja v slovo naši dolgoletni profesorici, kolegici in prijateljici bo potekala v ponedeljek, 14. maja 2018, ob 11.00 v predavalnici 7 na UL ALUO, Erjavčeva 23, Ljubljana.