Ilustracije pravljic iz Solbice

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na razstavo študentk in študentov smeri Ilustracija z naslovom Ilustracije pravljic iz Solbice, ki se pod sloganom Rokovanje kultur – Ljubljana, Rezija, Gorica v torek, 30. januarja 2024, ob 17.30 odpira v Kulturnem domu Gorica, ulica Brass 20, Gorica, Italija.

Avtorice in avtorji: Tinkara Kovačič, Vanja Flis, Manca Matelič, Maša Zara Ličen, Jure Hüll, Žan Zupan, Jasmina Grobin, Gaja Lapajne Stanič, Maja Hočevar, Danaja Kurnik, Ana Turičnik, Borja Slamič, Bojan Zavišin, Anita Grgurević, Antea Benzon, Lan Dvornik, Milko Pečanić

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

 

Po besedilnem izhodišču pravljic v pripovedi pravljičarke Tine Vajtove iz Solbice (Rezija) v zapisu Milka Matičetovega, so študentke in študenti drugega letnika dodiplomskega in prvega letnika podiplomskega študija ilustracije na UL ALUO, v zimskem semestru tega akademskega leta pripravili raznolike likovne interpretacije teh pravljic.

Pri študiju smo bili še posebej pozorni na jezik zapisa pravljice ter na geografsko in kulturno področje Rezije, iz koder pripovedi izhajajo. Vsak študent dodiplomskega študija si je izbral eno pravljico ter jo predstavil v seriji ilustracij tako, da je zgodbo prikazal v njeni celoti. Podiplomski študenti pa so izbrano pravljico ilustrirali z eno samo ilustracijo in pri tem iskali čimbolj avtorski pristop. Njihove interpretacije so trodimenzionalni objekti. Pri delu nas je še posebno zanimala sporočilnost pravljice in njena aktualnost.

Zapise pravljic nam je zaupal Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU, zanj dr. Monika Kropej Telban. V študijskem procesu pa sta nam pomagala profesorja Univerze v Ljubljani, izr. prof. dr. Matej Šekli s Filozofske fakultete (UL FF), ki je predstavil jezikovno narečje Rezije, ter prof. dr. Milena Mileva Blažič s Pedagoške fakultete (UL PEF), ki nam je osvetlila vlogo pravljice v družbenem kontekstu. V času študija besedil smo obiskali tudi Rezijo, kraj Solbico ter Muzej Rezijanskih ljudi s strokovnim vodstvom Luigie Negro, direktorice muzeja.

Tako nastale ilustracije smo najprej razstavili v okviru naše letošnje semestrske razstave, z velikim veseljem pa jih predstavljamo tudi izven UL ALUO, v Kulturnem domu Gorica, v sodelovanju s Kulturno zadrugo Maja, s pokroviteljstvom Dežele Furlanije Julijske krajine ter občin Gorica in Nova Gorica (v okviru EPK 2025).

 

Razstava bo na ogled do 9. februarja 2024, vsak delavnik od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00 ter v večernih urah med kulturnimi prireditvami.

 


Projekt se sofinancira v okviru RSF ukrepa A.I.1 (Uvajanje pristopov na raziskovanju utemeljenega kurikula).

Avtorica nosilne podobe: Vanja Flis, 2. letnik dodiplomskega študija smeri Ilustracija UL ALUO
Oblikovanje: Zala Križ